Există riscul unei epidemii de SIDA

Există riscul real de izbucnire a unei epidemii de SIDA avertizează asociațiile care protejează drepturile persoanelor infectate cu HIV. Ele susțin că au nevoie de sprijin financiar urgent din partea autorităților, în condițiile în care nu mai există finanțare pentru programul de schimb de seringi, ce asigură asistență pentru mii de consumatori de droguri din țară, care primesc seringi sterile. “Fără acestea, consumatorii nu vor renunţa la droguri, ci vor folosi aceleaşi seringi”, a afirmat directorul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), Maria Georgescu.

Schimbul de seringi a fost finanţat până pe 30 iunie 2013 din fonduri externe, în cadrul unui program care acum ia sfârşit. Asociaţiile care protejează drepturile persoanelor infectate cu HIV au cerut în mod repetat ajutorul autorităţilor, fără rezultat însă. Directorul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), Maria Georgescu, crede că „este rândul statului să facă o treabă serioasă, după ce diverse instituţii şi ONG-uri au făcut ce au putut. Dacă nu face ceva repede, ne vom confrunta cu o nouă epidemie SIDA, provocată tot de schimbul de seringi, ca şi prima epidemie izbucnită în rândul copiilor prin tratamente făcute cu aceeaşi seringă”.

Cum funcţionează, însă, acest program?

„Programul de schimb de seringi este un serviciu prin care consumatorilor li se oferă gratuit seringi sterile, ei fiind obligaţi să returneze respectivele ustensile medicale pentru a limita transmiterea diverselor boli prin refolosirea acestor seringi.Facem şi o intervenţe psiho-socială asupra individului, adică îi prezentăm alternativele pe care le are în detrimentul drogurilor, precum şi oportunitatea de a renunţa definitiv la consumul de stupefiante”, explică Maria Georgescu.

Protest de susţinere a programului de schimb de seringi

Un grup de activişti vor protesta, luni, în faţa Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Muncii împotriva stopării programelor de schimb de seringi.  Începând de astăzi 19.000 de consumatori de droguri din Bucureşti "vor rămâne fără servicii de reducere a riscurilor", esenţiale în prevenirea infectării HIV sau hepatita B şi C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel