Sfârșitul epocii Băsescu lasă România într-una dintre cele mai dificile situații în care se află un stat membru al Uniunii Europene. Din punct de vedere economic, social, al politicii externe, al Justiției, al respectării drepturilor omului, România este departe de ceea ce am sperat după ce, în decembrie 2004, Guvernul Năstase a finalizat negocierile de aderare la UE.
La capătul a 10 ani de mandat, Traian Băsescu lasă în urmă o țară dezbinată, așa cum a mai fost România doar în perioada '90-'92. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat și a nu mai repeta erorile tragice din această perioadă, ar trebui organizată o Comisie de analiză a epocii Băsescu. Din ea ar trebui să facă parte profesori universitari, ziariști, pro și anti-Băsescu, experți în economie, în politică, în Justiție, în respectarea drepturilor omului. Ar fi important ca însuși Traian Băsescu să colaboreze cu această Comisie atât de necesară. Analiza trebuie făcută pe cât posibil fără ură și fără dorință de răzbunare. Exact ca o radiografie dentară. Concluziile sale ar putea fi un bun îndreptar pentru viitorul României.
Cum a fost posibil ca un om cu o extraordinară priză la public, după numeroase mandate de ministru al Transporturilor și un mandat plin de primar al Capitalei, un om despre care nu se poate spune că nu iubește România, să lase în urmă un asemenea dezastru?
Unde anume a greșit Traian Băsescu? Unde a greșit clasa politică din care a provenit Băsescu? Ce anume a provocat un scandal perpetuu în România ultimilor 10 ani și realizări infime în domeniul infrastructurii, al educației, al sănătății? Unde a greșit Traian Băsescu, unde cetățenii, unde am greșit noi, presa, unde au greșit ceilalți parteneri politici?
Fără o asemenea analiză, vom repeta cu siguranță greșelile acestei epoci. Și asta în ciuda faptului că președintele Iohannis reprezintă un cu totul alt model decât Traian Băsescu. În schimb, poporul român a rămas același și după 21 decembrie 2014".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu