EXCLUSIV  Elita teatrului românesc la cea de a 25-a Gală UNITER

Ion Caramitru cu albumul UNITER
Ion Caramitru cu albumul UNITER

“Oraş martir, al florilor, oraş Capitală Culturală Europeană… oraşul schimbărilor majore, al revoluţiei, al viitorului cultural al ţării”, aşa a deschis celebrul actor Ion Caramitru Gala UNITER.

A urmat o adevărată sărbătoare, plină de umor, de emoţii, cu momente artistice şi discursuri pasionate.

25 de ani… de UNITER. De nostalgie. De dragoste, de pasiune. Un moment de reflecţie. Zbuciumul societăţii a fost şi zbuciumul teatrului. Această ediţie este una impresionantă, care să sub semnul valorii. Performanţa nu pică din cer. Şi nici gloria, nici succesul. O trupă se creşte în timp. În cei 25 de ani au fost momente grele, tensionate, pline de vanitate, pe care a reuşit să le depăşească.

(w670)

Caramitru și primarul Timișoarei, Nicolae Robu

O seară magnifică. Şi de această dată Ion Caramitru s-a remarcat ca un amfitrion de clasă. Caramitru iubeşte teatrul fără măsură. El face ca inteligibilul şi sensibilul să se contopească, ca ordinea realului şi cea a imaginarului să comunice. Acest Prospero stabileşte o legăură între culoare, vibraţia muzicală, forma teatrală, o alianţă a teatrului cu celelalte arte.

S-a dovedit că teatrul românesc are puterea de a supravieţui lipsei de educaţie, superficialităţii, şarjei de atacuri a inculturii şi iluziei create de himera comunicării cu orice preţ. Încă odată teatrul ne-a oferit bucurii, terapie prin teatru.

Reuşita Galei UNITER constă în continuitatea echipei care o organizează de ani ani de zile. Meritele lui Ion Caramitru, Aurei Corbeanu, Pamelei Bojog-Pricopie şi ale întregii echipe fac ca lucrurile să se desfăşoare impecabil. Uniter reprezintă un cadru plin de eleganţă care reuneşte lumea teatrală spre a înnobila cu recunoştiinţă şi premii toate categoriile de artişti.

Gala UNITER a avut loc în acest an la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara. Înaintea începerii Galei, în faţa teatrului era o mare agitaţie.

O atmosferă galantă, a fracurilor şi rochiilor foşnitoare de mătase, de catifea şi de dantelă, a luminilor rampei, dominată de emoţii, dar şi de glumele amfitrionului serii. A fost o paradă de ţinute de gală pe covorul roşu, la această ediţie aniversară cu numărul 25, care a strâns laolaltă oameni de cultură, regizori, actori, scenografi, dar şi autorităţi.

(w670)

Spendide ținute de seară

Doamnele n-au ratat ocazia de a-şi pune în valoare cele mai fermecătoare rochii de seară, cu spatelele gol, în culori electrizante, precum verdele sclipitor ca smaraldul, cum a purtat Claudia Irimia de la Teatrul din Timişoara, sau rochia roşie, creaţie Irina Schrotter, arborată de Ana Ciontea, ori cea vintage elisabethan, afişată de Dorina Chiriac, ce amintea de epoca lui Shakespeare, creaţie Doina Levintza, sau cea neagră, în strasuri, de o eleganţă nebună, purtată de Marina Constatinescu.  Nici domnii nu s-au lăsat mai prejos, afişându-se în costume elegante, dar şi în smokinguri, în ton cu sărbătoarea teatrului.

(w670)

Iuliana Vîlsan și Ion Caramitru

Coafuri care de care mai sofisticate, fie curgând în bucle aranjate de hair-stylist, fie păr tuns foarte scurt, vopsit în culori vii, aşa cum a avut scenografa Iuliana Vîlsan.

(w670)

Ada Lupu Hausvater

Prima distincţie acordată a fost Premiul pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile oferit Teatrului Naţional Mihai Eminescu pentru realizarea Sălii 2, Sala Manej, spaţiu neconvenţional, premiu ce a fost înmânat de primarul Nicolae Robu directoarei teatrului, Ada Lupu Hausvater. Senatul UNITER a acordat această distincție Naționalului timișorean pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură culturală din România ultimilor 25 de ani. Din 2016, la opt ani după transformarea fostului manej imperial într-o modernă sală de teatru, Naționalul a făcut un al doilea pas istoric, transformând Sala 2 în  primul său spațiu exclusiv, prin trecerea sa în patrimoniul Ministerului Culturii și administrarea teatrului.

”Felicit pentru acest premiu publicul, care a dovedit de șapte ani de când am renovat Sala 2, că este un loc important, în care se poate crea fascinant. Felicit echipa Teatrului Național din Timișoara, care în toți acești șapte ani a lucrat aici. Și nu în ultimul rând, felicit toate autoritățile care înțeleg și vor înțelege cât de important este să finanțezi cultura”, a spus Ada Lupu Hausvater.

(w670)

Victor Rebengiuc

"Îmi revine bucuria, cinstea de a invita pe scenă pentru a-şi onora întreaga activitate împreună cu noi pe cea care mi-a fost colegă de an, cea cu care am împărţit cei 4 ani de facultate, multe din întâmplările dure şi groaznic de neplăcute născute din cauza cenzurii comuniste. (...) Această actriţă a făcut o carieră fulminantă şi a făcut-o pentru că a iubit şi iubeşte această profesiune. Am jucat cu ea pe scenă şi ştiu câtă emoţie trăieşte înainte şi în timpul spectacolului şi cât de epuizată este la sfârşit. Cât se bucură că nu este singură şi când se întâmplă să îi iasă un spectacol bun. Are o căsătorie minunată de 52 de ani cu partenerul său de scenă, Victor Rebengiuc. Este vorba despre Mariana Mihuţ!", a spus Ion Caramitru.

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost cel al decernării Premiului pentru întreaga activitate, care anul acesta i-a revenit magistralei actriţe Mariana Mihuţ.

(w670)

Mariana Mihuț, premiul pentru întreaga activitate

Aceasta, într-o splendidă rochie bleu-turcoaz, a ţinut să le mulţumească profesorilor săi, regizorilor şi tuturor oamenilor de teatru şi film cu care a avut onoarea să lucreze de-a lungul carierei sale.

"O, Dumnezeule, m-am simţit ca Marilyn Monroe când lansa melodia aceea cu diamantele. Nu am diamante, nu sunt Marilyn Monroe, dar mă simt ca ea. Vă mulţumesc mult, mult de tot pentru primirea asta. Chiar nu speram să mai păşesc vreodată pe scena Galelor UNITER, nu speram, şi este una dintre cele mai frumoase surprize pe care le-am primit. Eu trebuie să mulţumesc unor oameni. Vreau să mulţumesc Teatrului Maghiar din Cluj pentru că m-a propus pentru acest premiu şi, evident, mulţumesc Senatului pentru că mi-a acordat acest premiu. Voi fi foarte, foarte scurtă", a spus Mariana Mihuţ. Actrita a fost aplaudată şi ovaţionată minute în şir la finalul discursului său.

Premiul de Excelenţă al Galei a mers către Victor Ioan Funză care a vorbit despre problemele teatrului românesc din ultimii ani. “Poate cea mai periculoasă este uniformizarea în numele diversităţii”.Premiul,oferit de senatul UNITER, a fost decernat de scriitorul Ion Bogdan Lefter.

 (w670)

Victor Ioan Frunză 

Actriţa Dorina Chiriac i-a înmânat Premiul pentru Debut actorului Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană.

(w670)

Dorina Chiriac și Iustinian Turcu

„Mă simt onorat că sunt alături de atâtea personalităţi. Vreau să mulţumesc profesorilor mei de la facultate... domnului director al Teatrului Naţional Radu Stanca, Constantin Chiriac pentru că mi-a oferit şanse să-mi fac meseria. Mulţumesc martirilor mei din spectacol pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine”, a spus tânărul actor.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, acordat de actriţa Virginia Mirea, i-a revenit lui Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte de la Teatrul de Comedie Bucureşti.

(w670)

Gheorghe Visu

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat de către regizorul Bobi Pricop actriţei Ana Ciontea pentru pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti.

(w670)

Ana Ciontea și Aura Corbeanu

Premiul UNITER 2017 pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, acesta nefiind prezent în sală, aflându-se în Statele Unite.

(w670) 

Yuri Kordonsky, premiul pentru regie

Victor Rebengiuc a fost cel care a oferit Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Anei Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie, de la Teatrul ACT din Bucureşti, ea nefiind în sală, aflându-se în Canada, la filmări. Trofeul a fot preluat de actorul şi regizorul Radu Iacoban.

(w670)

Ana Ularu, cea mai bună actriță

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost decernat lui Andrei Huţuleac pentru interpretarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti. Andrei Huțuleac îl construiește pe Mozart la limita cu grotescul, surprinzând prin râsul său isteric şi straniu, ca un dispreţ la adresa unei lumi care nu-l înţelege.  

(w670)

Andrei Huțuleac și Claudia Irimia

Masa puterilor noastre, de Petre Barbu, a fost piesa câştigătoare a Concursului de dramaturgie Cea mai bună piesă românească a anului 2016.

(w670) 

Principesa Maria

Principesa Maria a României i-a înmânat premiul dramaturgului Petre Barbu: „Este o mare bucurie să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, la ediţia jubiliară a Galei UNITER. La un sfert de secol de la lansare, Gala continuă să fie momentul culminant al anului, locul în care valorile artei dramatice româneşti sunt recunoscute... Anul acesta, Gala UNITER are loc la Timişoara, oraşul care a declanşat Revoluţia din 1989 şi care a dus greul suferinţelor din acele momente. Le adresez timişorenilor salutul meu cald şi aprecierea pentru că au păstrat viu spiritul libertăţii şi al valorilor democratice. Ca de fiecare dată, juriul a ales şi anul acesta cea mai bună piesă românească a anului. Felicit câştigatorul”, a spus Principesa Maria a României acordându-i premiul dramaturgului român.

„Eu am câştigat acum 14 ani acest concurs cu Piesa Tatăl nostru care eşti în supermarket şi am aşteptat un regizor să monteze această piesă. Dar, n-a fost să fie…”, a spus Petre Barbu.

Premiul pentru întreaga carieră în scenografie a fost acordat Luanei Drăgoiescu.

Cosmin Ardeleanu, scenograful care a realizat şi albumul aniversar al Galei UNITER 25 de ani, a fost cel care i-a înmânat premiul pentru întreaga activitate aducându-i un laudatio scenografei.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit şi de această dată lui Dragoş Buhagiar, pentru spectacolul „Cafeneaua” la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Regizorul a mai obţinut şi în trecut o serie de premii la aceeaşi categorie din partea juriului UNITER.

(w670)

Dragoș Buhagiar

„Acest premiu îi aparţine în egală măsură domnului Silviu Purcărete”, a spus Buhagiar.

Premiul special oferit de Senat pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete a fost acordat scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu.

Premiul special a fost acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale. Trofeul a fost oferit de actriţa Anamaria Marinca, stabilită la Londra. Aceasta a oferit un discurs impresionant şi extrem de personal despre rolul facultăţii de teatru din Iaşi în devenirea sa.

Irene Flamann Catalina a primit Premiul Special al Senatului UNITER pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara. Premiul i-a fost înmânat de actorul Ion Rizea, care în cuvântul său, a amintit „credința fermă a unei artiste în destinul ei, în imposibilitatea de a se concepe pe sine însăși în afara teatrului”, ca și importanța actriței în istoria teatrului căruia i-a dedicat întreaga sa carieră și pasiune. De asemenea, Irene Flamann Catalina a mulțumit celor două familii ale ei – căci teatrul i-a fost mereu la fel de apropiat.

(w670)

Irene Flamann Cătălina

Un al treilea premiu cu rezonanță pentru Naționalul timișorean a fost Premiul pentru întreaga activitate – Critică și istorie teatrală. În alocuțiunea sa, actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” – 1945-2005, dar și despre puterea ei și loialitatea față de teatrul în care și-a scris destinul profesional și uman, de asemenea, în cei 60 de ani de pe această scenă.

Cele trei premii acordate în cadrul ediției aniversare a celor 25 de ani de Gală Uniter, evenimentul care aduce împreună lumea teatrală românească în fiecare an, confirmă încă o dată rolul Naționalului timișorean în construirea unei puternice comunități culturale, de anvergură europeană.

Anul 2017 a marcat şi decernarea Premiului Mecena, acordat lui Mircea Stoian conducătorul firmei SC GAUSS SRL.

Actorul Dionisie Vitcu, căruia Teodor Corban i-a adus un laudatio impresionant, a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat Biblia Neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. Soluţiile regizoral-artistice pentru spectacol apelează şi la o formulă de operă-rock, ceea ce apropie montarea radiofonică de sensibilitatea ascultătorului contemporan şi conduce la o receptare directă, mai puternică.

În ideea de a integra teatrul radiofonic în fenomenul viu al creaţiei tinerilor artişti, spectacolul reuşeşte, prin distribuţia care numără patru debuturi actoriceşti şi prin colaborarea cu un compozitor al noilor generaţii, să exploreze şi să evidenţieze expresivitatea sonoră a artiştilor.

Demersul radiofonic este inspirat de universul spiritual-artistic al lui William Blake, atât de provocator pentru lumea de astăzi, care încearcă ea însăşi să-şi formuleze o nouă mistică, fie ea şi cinică, deschizând din nou lupta cu demonul morţii personale şi al morţii colective (Apocalipsa), reuşind să-l redefinească radical.

(w670)

Marina Constantinescu

Directorul British Council România a acordat Premiul pentru activitatea de sprijinire şi promovare a relaţiilor culturale româno-britanice criticului de teatru Marina Constantinescu, un fin analist, în calitate de director artistic şi unic selecţioner al Festivalului Internaţional de Teatru. Aceasta mărturisea: „ Este o mare surpriză. Mulţumesc Consiliului Britanic, am fost probabil la locul potrivit, la momentul potrivit prin FNT. Sunt foarte legată la acest moment de Regatul Marii Britanii. Acolo studiază micul meu prinţ, iar eu astăzi nu am 25 de ani, dar mă simt ca la 25 de ani. Cultura este, şi ea, un fel de Gulliver care se plimbă printre mărunţei, în jur… cu pălării gigantice puse pe capul unor pitici. Poveştile teatrului sunt poveştile timpului nostru. Cu cât sunt mai multe spectacole bune, cu atât creşte şansa excepţionalului, unicităţii, cu atât este posibilă naşterea unor spectacole de istoria teatrului.”

Premiul pentru critică teatrală a fostacordat Doinei Papp: „Mă bucur pentru seara aceasta. Mă bucur că premiul vine chiar şi după 25 de ani. Sper ca energia şi seara asta să ne însoţească dincolo de uşile teatrului şi mai departe în meserie pentru că avem nevoie de energie şi de solidaritate”, a spus aceasta.

Premiul Preşedintelui UNITER Ion Caramitru a mers către Simona Neumann, directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) – UNTEATRU.

(w670)

Silviu Purcărete, premiul pentru întreaga carieră

Premiul pentru întreaga activitate de regizor i-a revenit lui Silviu Purcărete, care a fost ovaţionat minute în şir, întreaga asistenţă ridicându-se în picioare. „Premiul acesta îl dedic memoriei lui Valeriu Moisescu, mi-a fost profesor acum mulţi ani. Un dascăl genial, cu umanitatea lui, foarte mult a însemnat pentru mine. Mulţumesc mult”, a declarat regizorul.

Dacă în anul 1987, minunatului spectacol cu Amadeus de la Teatrul de Stat din Oradea, regizat de Alexandru Darie, i-a fost refuzată, din înalt ordin politic, acordarea distincţiei hotărâtă de un juriu de specialişti, astăzi un alt spectacol cu aceeaşi extraordinară piesă, exemplar montată la Teatrul Metropolis din Bucureşti de excepţionalul regizor Victor Ioan Frunză, primeşte cel mai important premiu al Galei, Premiul pentru cel mai bun spectacol, în momentul în care Teatrul Metropolis Bucureşti, sărbătoreşte 10 ani de existenţă. “Amadeus face parte dintr-o frumoasă poveste începută în urmă cu aproape zece ani, când Victor Ioan Frunză a creat acest proiect unic în România: o trupă fără nume, care lucrează și se dezvoltă împreună, punând în scenă capodopere ale literaturii dramatice”. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost ridicat de actorul George Costin, care a mulțumit directorului George Ivașcu, întregii echipe de la Teatrul Metropolis și lui Victor Ioan Frunză, creatorul trupei din care el face parte încă de la început.

(w670)

Ion Caramitru, numit cavaler

Nu în ultimul rând, primarul Nicolae Robu i-a acordat lui Ion Caramitru o Diplomă de Excelenţă din partea municipiului Timişoara, la împlinirea vârstei de 75 de ani şi cu ocazia celei de-a 25-a ediţii a Galei UNITER, invitându-l ca în anul 2021, atunci când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, Gala UNITER să se desfăşoare în acest oraş.

Seara teatrului românesc a fost marcată şi de un moment in memoriam: Radu Beligan. Ion Besoiu, Marin Moraru, Adrian Enescu...

Trofeul care însoţeşte premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan.

De asemenea, foarte gustate în rândul spectatorilor care au participat la Gala Teatrului Naţional din Timişoara au fost schetchurile lui Toni Grecu ironizând atât politica la nivel mondial, ascensiunea lui Donald Trump, dar şi politica românească.

(w670)

Toni Grecu

Umoristul Toni Grecu a urcat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara pentru a susţine, la Gala UNITER, un sketch marca Divertis, realizând un memento ai celor 25 de ani, rugând publicul să repete cuvântul „rezistă” (mesajul protestatarilor din Piaţa Victoriei, din această iarnă), după fiecare an al galei teatrului românesc, spre deliciul participanţilor, mizând pe ideea că UNITER-ul a rezistat dincolo de regimuri politice.

„Vom face un fel de flashmob: Când eu spun cuvântul UNITER, dumneavoastră trebuie să spuneţi cuvântul REZISTĂ. Ăsta va fi cel mai tare promo cultural din istoria României. Nicio firmă multinaţională nu îşi va permite să plătească atâţia artişti importanţi, ca să îşi facă reclamă”, a spus Toni Grecu. După o scurtă repetiţie cu publicul, actorul a trecut la fapte: „Gala nr.1: 1992. Regimul Iliescu. Derapaje, violenţe, mineriade, corupţie. UNITER rezistă! Gala nr.5: 1997. Regimul Constantinescu. Devalorizări, alte mineriade, Victor Ciorbea, deznădejde, PNŢCD moare. UNITER rezistă! Gala nr.10: 2002. Iarăşi Iliescu. Aceleaşi probleme, nemulţumiri, sărăcie. UNITER rezistă! Galele nr.15 şi 20: 2007 şi 2012. Regimul Băsescu. Cu scandaluri, suspendări, boom, criză, prăbuşiri. UNITER rezistă! Gala nr.25: 2017. Regimul Iohannis, Grindeanu, Dragnea, Olguţa, Ghiţă, Coldea, Codruţa. Haos, confuzie, cătuşe, încrâncenare. Ordonanţe, graţiere. UNITER rezistă! Indiferent de regimuri şi vremuri, UNITER rezistă!”. Ropote de aplauze, hohote de râs.

(w670)

Anca Sigărtău

Dar să mai adăugăm momentele artistice care au dat un strop de culoare ceremoniei, aplauze nesfârşite pentru formaţia lui Emi Drăgoi şi interpretarea extraordinară a Ancăi Sigărtău.

(w670)

Emi Drăgoi

La sfârşit, toată lumea a închinat un pahar de şampanie şi a dansat pe scenă, alături de premianţi!

Fotografii de Adi Bulboaca şi Andrei Gîndac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel