EXCLUSIV  Drepturi de autor: telenovele vs filme. Bogdan Ficeac despre secretele autorilor

poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Scenaristul și directorul general al Societății pentru Drepturi de autor în Cinematografie DACIN - SARA, Bogdan Ficeac, a povestit la Interviurile DC News ce se întâmplă pe piața producătorilor și autorilor de telenovele. 

Bogdan Ficeac a arătat că, pentru a câștiga bani din drepturile de autor aferente creațiilor cinematografice, ceea ce contează sunt difuzările și că este posibil ca o telenovelă să producă mult mai mulți bani pentru autor, deși este plătită mult mai puțin.

"O telenovelă, față de un film, este plătită de șapte ori mai puțin decât un film. Dar poate fi difuzată de mult mai multe ori. O telenovelă poate nu doar să bată un film, sunt cazuri în care a depășit la încasări toată opera unui scenarist sau regizor de film", a declarat Ficeac.

Unii inventează televiziuni

Directorul DACIN-SARA povestește că pe această piață există autori care au găsit artificii pentru a face bani folosindu-se de televiziuni fantomă care le difuzează operele în continuu.

"Noi încercăm să mai stopăm excesele. Sunt personaje care inventează televiziuni la care își dau pe bandă doar propriile opere. Dacă îți iei o legătură cu satelitul poți face asta fără probleme pentru că prețurile la chiria pe satelit s-au redus mult", a mai spus specialistul. 

Ficeac a dezvăluit că serialele de tip telenovelă sau sitcom au de obicei mai mulți autori și regizori pentru că ritmul de difuzare este unul foarte alert. "O telenovelă se face destul de repede. Chiar la un sezon de telenovelă sunt mai mulți scenariști și regizori", a povestit scenaristul. 

Urmărește aici discuția despre telenovele și modul în care autorii acestora câștigă drepturi bănești de la societatea condusă de Bogdan Ficeac: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel