"Dottore", deschizător de drumuri în lupta cu Băsescu, afirmă Vocea Rusiei

Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta este autorul celui mai dramatic moment al confruntării electorale, când i-a sugerat președintelui Traian Băsescu desecretizarea stenogramelor CSAT privind răpirea jurnaliștilor din Irak, câștigându-și astfel prestația de "deschizător de drumuri", el fiind primul opozant al șefului de stat care i-a atacat această vulnerabilitate evidentă, scrie Vocea Rusiei.

USL a organizat o campanie electorală "pragmatică și eficientă", aplicând strategia conservării situației existente, deoarece votanții USL sunt în mare parte votanți anti-Băsescu, apreciază jurnaliștii de la Vocea Rusiei.

Potrivit sursei citate, după cum estimează aproape toate sondajele, scorul ARD la alegeri va fi unul foarte slab, chiar mai mic decât dacă PDL ar fi "intrat în campanie în regim solo". Acest scor, așa cum susțin și surse din PDL, se datorează și "noii generații" și "tinerelor speranțe", gen liderul partidului Noua Românie, Mihail Neamțu, care "nu au fost altceva decât nişte „pietre de moară” pe care Traian Băsescu le-a legat de gâtul lui Vasile Blaga & Co". Situația în care se află ARD, precum și faptul că USL nu a comis greşeli majore în campanie, conferă veridicitate sondajelor de opinie care estimează că Uniunea va avea 60% din voturi la alegerile legislative.

Vocea Rusiei amintește că a intuit corect atacurile USL la adresa baronilor portocalii, precum şi o modificare a modului de funcţionare a serviciilor şi a CNA, însă consideră că "momentul cel mai dramatic al confruntării electorale a fost ieşirea lui Victor Ponta în care premierul a folosit o tactică care până acum a fost utilizată cu succes de Traian Băsescu. După ce a fost acuzat de mitomanie şi anti-europenism, Victor Ponta i-a sugerat preşedintelui să desecretizeze stenogramele CSAT legate de răpirea jurnaliştilor din Irak, făcând o referire implicită la nişte sume care s-au vehiculat în contextul acelui incident. La un moment dat, se părea că premierul a fost la un pas să-l numească pe Traian Băsescu „domn’ profesor”, dar s-a abţinut pentru a nu da apă la moara oponenţilor politici. Oricum, mesajul liderului USL a fost cât se poate de clar, iar ameninţarea a fost destul de explicită. Implicarea preşedintelui României în dosarul Hayssam este un „secret deschis”, dar această vulnerabilitate politică evidentă nu a fost folosită vreodată de vreun oponent al preşedintelui. Din această perspectivă, Victor Ponta este un „deschizător de drumuri”. Clasa politică din România a intrat în perioada şantajului reciproc".

Apreciind că “Dottore” l-a învins pe „Professore”, Vocea Rusiei crede că strategia aplicată de premierul Ponta a demoralizat susținătorii președintelui Băsescu, atât cei interni, cât și cei externi, pentru că ar demonstra că șeful statului a pierdut nu numai monopolul asupra „stenogramelor” şi „dosarelor, ci și  calitatea de "unic jucător". "Acum s-a ajuns în situaţia unui echilibru menţinut prin „distrugere reciprocă asigurată” în cazul în care ar începe un „război al dosarelor”. După ce a rămas fără monopolul asupra „stenogramelor” şi fără posibilitatea utilizării CNA pentru a bloca funcţionarea mijloacelor de informare în masă care au o orientare vădit anti-Băsescu, este probabil ca echipa de la Cotroceni să fie conştientă de victoria aproape inevitabilă a USL", notează sursa citată. Aceasta apreciază că marea miză a alegerilor din 9 decembrie este, de fapt, varianta pe care o va alege președintele Traian Băsescu: fie respingerea candidaturii lui Victor Ponta în speranţa că Vestul îl va proteja în cazul unei noi suspendări sau opţiunea „coabitării” cu un guvern USL în speranţa că acesta îşi va pierde rapid popularitatea în contextul crizei economice, deschizându-se astfel calea pentru alegeri anticipate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel