Dosar Vasile Blaga. Elena Udrea declarații la Instanță. Cum era finanțat partidul

Elena Udrea
Elena Udrea

Elena Udrea a dat detalii în fața instanței despre modul în care era sponsorizată campania electorală a PDL-ului, în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență. 

"În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligațiile de achitare a cotizațiilor și de donații către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale și se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului", a povestit Udrea în sala de judecată.

Plata și prin intermediari

Ea a adăugat că existau situații în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari.

"Cunosc situații în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenția era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în condițiile în care nu se știa cine câștigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanțat un partid și câștiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut", a afirmat Udrea.

Pe de altă parte, ea a declarat că numirile în funcțiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizații care aveau rezultate bune la alegeri.

La ieșirea din sediul instanței, Udrea a spus că există în societatea românească acest concept de nepotism și "pile", însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană, relatează Agerpres.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel