Doliu în România. Un celebru actor a murit

Doliu
Doliu

Un celebru actor și cascador a murit. 

Paul Fister, actor român, cascador şi consilier de lupte, supranumit 'Ultimul Haiduc', a decedat, informează pagina de Facebook a Uniunii Cascadorilor din România.

” `Nu mor caii când vor câinii`... Aceasta era vorba lui Paul Fister. Din păcate, de această dată, 'câinii' nu au mai fost aşa de blânzi. Au muşcat adânc şi au fugit, luându-l odată cu ei pe cel care a fost supranumit 'Ultimul Haiduc'... Drum bun, haiducul nostru drag!! Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău!!”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare.

(w670) Paul Fiste

Toţi cei care vor să aducă un ultim omagiu sunt aşteptaţi la capela Cimitirului Raiciu din Buftea.

În 2016, Paul Fister a primit, în cadrul celei de-a zecea gale a Premiilor Gopo, Premiul pentru Întreaga Activitate.

Născut la data de 7 septembrie 1944, la Braşov, Paul Fister a devenit un cascador admirat de o întreagă breaslă. Cu plete albe până la umeri şi mustaţă 'pe oală', Paul Fister aminteşte, mai degrabă, de un haiduc din vremuri demult apuse, decât de un locuitor al secolului XXI.

[citeste si]

Zeci de filme de acţiune, româneşti sau realizate în coproducţie, semnate de regizori celebri, din toate generaţiile, cele mai multe dintre ele făcute la Centrul de Producţie Cinematografică Buftea (mai târziu, Studiourile Buftea, locul ce i-a fost casă şi o a doua familie, o viaţă întreagă), îi conturează filmografia impresionantă din cinci decenii de carieră, se arată pe site-ul Premiilor Gopo.

Paul Fister a fost o prezenţă permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, numele lui fiind legat de câteva dintre titlurile importante din filmografia regizorului, precum 'Un comisar acuză', 'Nemuritorii', 'Pentru patrie', 'Mircea', 'Coroana de foc' şi '15'. În paralel cu această colaborare, Paul Fister a avut apariţii în ipostaza de actor şi cascador în producţii marca Gheorghe Vitanidis ('Muşchetarul român', 'Colierul de turcoaze') şi Mircea Moldovan ('Pintea', 'Munţii în flăcări'), în două dintre cele trei filme din trilogia 'ardelenilor' ('Profetul, aurul şi ardelenii' şi 'Pruncul, petrolul şi ardelenii') şi în alte filme de referinţă pentru cinema-ul românesc de gen de înainte de 1989, precum 'Buzduganul cu trei peceţi', în regia lui Constantin Vaeni, 'Ecaterina Teodoroiu', în regia lui Dinu Cocea sau 'Misterele Bucureştilor', în regia lui Doru Năstase. Ultimul deceniu i-a adus mai degrabă roluri şi cascadorii în producţii internaţionale ('Epicenter', 'BloodRayne', '7 secunde' sau 'Dead in Tombstone'), dar şi în două filme româneşti notabile: 'Domnişoara Christina' în regia lui Alexandru Maftei şi laureatul 'Aferim!' în regia lui Radu Jude, potrivit aceluiaşi site. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel