Bunul meu prieten, dr. Robert Ziscovici, m-a sunat luni dimineață, după ce Syriza a câștigat în Grecia, să-mi spună: "Dacă nu ne trezim, nici dracul nu va mai investi aici. Grecia e dusă, Ucraina e în război și fărâmată, Ungaria e luată de Putin, iar în România, nu se mai ocupă nimeni de economie. Ori îi convingem că în România se face curățenie și toți banii care se retrag din zonă pot să se oprească aici, ori dacă nu, toată partea asta din Europa va fi o pată neagră pentru investitori. Bulgaria, singură, e prea mică să intereseze pe cineva".
Între timp, ecranele televizoarelor au explodat în galben: Udrea la DNA, Videanu la DNA, toată lumea la DNA. DNA este în aceste zile cea mai populară instituție din România, lumea așteaptă cu sufletul la gură ce alt cap mare va da seama în fața procurorilor anticorupție. Se vorbește peste tot despre "schimbarea clasei politice" și despre faptul că "se face curățenie".
În România postdecembristă, nu există o clasă politică. Există câteva partide politice, dintre care unul singur structurat, fostul Partid Comunist, actualul PSD. Mai există câțiva lideri politici plus anturajul pe care aceștia îl au. Clasa politică se sedimentează în timp, are caracteristici proprii, însușiri, calități și idealuri. România nu a atins încă stadiul acesta de dezvoltare și, ținând seama că nu prea mai are economie proprie, nici nu-l va atinge prea curând.
Anchetele DNA lasă însă câteva porți deschise, prin care putem vedea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani și ce poate fi schimbat.
În primul rând, calitatea celor intrați în politică este tot mai slabă, de la un ciclu electoral la altul. Alegerea primarilor dintr-un singur tur a favorizat mafiile locale, iar ale parlamentarilor pe colegii i-a aşezat pe cei cu bani, de multe ori, în fața celor mai bine pregătiți politic. Tot sistemul de promovare în instituțiile de stat se bazează pe partidul politic care ajunge la putere. În mod categoric, aici trebuie schimbat ceva. Dincolo de ce vorbesc unii la TV, nu există în lume un sistem perfect. Dar un sistem care să nu-ți mai construiască, și atunci extrem de rar, cel mai scump kilometru de autostradă din lume, se poate face. Pentru asta, codurile electorale trebuie modificate fundamental. La fel și sistemul de promovare în aparatul public de stat.
Al doilea aspect pe care îl relevă anchetele DNA este un secret arhicunoscut de către toată lumea din politică, administrație, presă și practicat de milioane de alegători: șpaga electorală. Noi bănuim adesea cum se fac banii pentru campanii, iar milioane de români din această țară, mai ales din mediul rural, primesc odată la patru ani sau la cinci ani pungi cu diverse obiecte. Nimeni nu întreabă din ce bani sunt pungile pentru care nu semnează, nimeni nu cere un bon fiscal. Ele sunt luate, pur și simplu, cu promisiunea unui vot pentru cutare sau cutare candidat. În mod evident, și aici trebuie schimbat ceva. Dacă se face tot cu ipocrizie, în sensul în care sunt stabilite salariile primarilor sau miniștrilor, adică sub salariul minim al unui lucrător în salubritate din Germania sau Franța, atunci nu vom ajunge nicăieri. Într-un an-doi vor fi arestați toți aleșii locali și toți parlamentarii plus miniștrii, iar cei care vor fi aleși în locul lor vor face în actualul sistem exact același lucru.
Lucrul cel mai important în aceste zile de foc este că DNA nu tratează cauzele, ci numai efectele. DNA nu poate fi partid politic chiar dacă astăzi ar fi votat de majoritatea românilor, iar d-na Kovesi ar fi aleasă președinte fără mari dificultăți. Guvernul, Parlamentul sunt singurii care pot schimba legile, în așa fel încât să existe performanță economică, ţara să fie smulsă din înapoiere, iar corupţia să devină un subiect secundar în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu