EXCLUSIV  Demers URIAȘ. Ministrul Stanoevici: Se pregătește în cel mai mare secret la minister

Zeci de cineaşti au trimis ministrului Culturii Corinei Şuteu o scrisoare prin care solicită modificarea legislaţiei, astfel încât CNC să susţină şi realizarea unor filme care să satisfacă aşteptările majorităţii spectatorilor, având în vedere că filmele recente sunt "respinse sau ignorate" de public.

Un grup de 47 de cineaști din toate generațiile au trimis ministrului Culturii o scrisoare în care pornesc de la constatarea faptului că bună parte din filmele românești recente sunt respinse sau ignorate de marele public, în timp ce multe filme mai vechi înregistrează recorduri de vizionare pe televiziuni și pe internet, pentru a cere modificarea legislației în domeniu astfel încât Centrul Național al Cinematografiei, singurul susținător și responsabil instituțional pentru toate succesele internaționale ale cinematografului românesc din ultimul deceniu să susțină și realizarea unor filme care să satisfacă așteptările majorității spectatorilor, a celor care în fapt finanțează din propriul buzunar toate producțiile românești.

Semnatarii scrisorii enumeră câteva principii și măsuri a căror adoptare o consideră esențială pentru recâștigarea publicului și pentru salvarea industriei cinematografice, cer să fie reprezentați în grupul de lucru însărcinat cu elaborarea și propunerea unor noi reglementări, asemănătoare celor care dau roade în toate celelalte țări europene și salută semnarea acordului prin care Franța, exemplu de reușită în domeniul cinematografiei ne va oferi asistență în acest proces. În spiritul transparenței arborate ca deviză de actualul executiv, se cere și transmiterea pe internet a ședințelor grupului de lucru menționat, astfel încât nu doar oricare cineast, dar și fiecare sprectator să poată înțelege nemijlocit ce ce fel de producții va finanța din banii săi și ce fel de filme urmează să vadă în anii ce vin.

Concomitent, a fost lansată și petiția online intitulată - VREM ALTFEL DE FILME ROMANESTI!, petiție ce poate fi accesată și pe https://www.facebook.com/Vrem-Altfel-De-Filme-Romanesti-959933380787789/?skip_nax_wizard=true și care solicită semnături din partea spectatorilor dornici să vadă noi producții românești ale unor comedii, filme de acțiune, de aventuri, filme istorice, povești romantice, ecranizări, filme pentru copii, filme de anticipație și alte genuri de film agreate de marele public din întreaga lume.

Ministrul Bogdan Stanoevici a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre acest demers.

"Susţin acest comunicat de presă şi demersurile cineaştilor semnatari pentru că se pregăteşte în cel mai mare secret la Ministerul Culturii o OUG prin care se dorește înlocuirea CNC-ului cu o altă structura de stat numită Comisia de Film. Aceasta este făcută pe măsură pentru grupul de interese controlat de Corina Şuteu,  Giurgiu, Solomon şi acoliţii lor să poate controla toţi banii din Fondul Cinematografic. Ei deja controlează 3/4 din aceşti bani prin oamenii lor băgaţi în comisiile din CNC, care decid ce filme vor fi finanţate. Pe criterii subiective şi care avantajează un grup restrâns de producători/regizori. Este motivul pentru care eu am cerut (când eram la Cultură) modificarea regulamentului de punctaj al proiectelor. Tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de cineaşti tineri sau mai bătrâni să poată face filme. S-a făcut o consultare a profesiei şi s-a ajuns la o variantă unanim acceptată", a spus ministrul Bogdan Stanoevici pentru DC News.

Scrisoarea o găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel