Decizie în Parlament. Aleşii locali - beneficiari

Parlament
Parlament

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, modificarea Legii statutului aleşilor locali.

Mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu va înceta de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid, a decis, marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. 

Conform textelor adoptate în comisie, calitatea de consilier local şi judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau a organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitori electorali a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent. 

De asemenea, calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte de consiliu judeţean încetează de drept înaintea expirării duratei normale a mandatului în cazul pierderii prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care primarul devine independent, după cum a decis Comisia juridică. În prezent, în Statutul aleşilor locali nu este prevăzută această excepţie în cazul pierderii mandatelor.

Liberalii nu susţin această modificare


"PNL va vota împotrivă pentru că nu e bine să se schimbe regulile jocului în timpul jocului. Cred că această modificare va ajuta băieţii deştepţi din politică pentru a stimula traseismul", a afirmat Roman. Şi USR votează împotrivă, a anunţat deputatul Silviu Dehelean. 

"Grupul USR va vota împotrivă. Apariţia pe ordinea de zi vine în urma contextului politic actual. Dacă consilierul local nu este de acord cu decizia partidului de a fuziona, această prevedere ar fi trebuit să se aplice şi când nu este de acord şi cu alte decizii", a argumentat Dehelean. 

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus că este necesară modificarea textului actual deoarece în situaţia unei fuziuni între partide libertatea de asociere este încălcată. Proiectul de modificare a Statutului aleşilor locali urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel