Decizie cheie, care impune o nouă lege: cine plătește în cazul Colectiv

Tratamentul unui singur rănit în marile spitale din străinătate trece de 200.000 de euro. Costurile pe care le-au suportat spitalele românești după drama din Colectiv sunt, la rândul lor, considerabile. Daunele morale pe care le-au stabilit instanțele, în situații similare, se ridică la câteva sute de mii de euro, pentru fiecare victimă. 

Dincolo de suferință, revoltă, politică, vorbim despre zeci de milioane de euro pe care cineva va trebui să le plătească. Mai precis, ar fi trebuit deja să le achite, pentru că răniții au nevoie de ajutor astăzi, nu peste doi-trei ani.  Așteptarea unei decizii judecătorești este o condamnare în sine. Cine plătește facturile, ratele, îngrijirea unui rănit imobilizat luni în șir după Colectiv?

Cei patru-cinci arestați preventiv, astăzi, vor putea acoperi daunele după terminarea procesului? M-aș mira să aibă de unde. Pedepsirea vinovaților este obligatorie, dar nu rezolvă aceste probleme. Până la urmă, plătește statul. Adică noi toți vom plăti daunele făcute de o afacere privată, deși nu am fost printre acționari.

O soluție care se impune după tragedia din Clubul Colectiv este ca autorizația de funcționare să fie acordată doar după asigurarea de răspundere civilă a patronilor/firmei.

Medicii nu primesc drept de practică decât după ce încheie o poliță de asigurare pentru malpraxis. Spitalele, la rândul lor, sunt obligate să se asigure. Firmele care transportă pasageri, fie că operează microbuze sau avioane, încheie polițe obligatoriu, înainte să înceapă activitatea.

În cazul în care patronii de la Colectiv ar fi fost obligați să aibă asigurare, le-ar fi fost mai greu să dribleze legea, să bage 500 de oameni pe 80 de locuri etc. Apoi, despăgubirile erau suportate de firmele de asigurări, nu de stat.

Evident că patronilor nu le convine o nouă cheltuială. Este rolul autorităților de reglementare să temepereze costul unei polițe, dacă instituie asigurarea obligatorie. Firmele responsabile au încheiat, deja, contracte, voluntar,  înainte să le oblige legea. Dacă în cazul acestora nu au fost costuri de nesuportat, n-ar trebui ca o lege post-Colectiv să facă mari probleme patronilor cinstiți.

Românii nu au cultura asigurărilor, iar abuzurile tolerate de ASF nu au făcut decât să  întărească această mentalitate. Este, deci, de așteptat, ca politicienii să evite, la rândul lor, asumarea riscului. Cine are curajul să suporte huiduiala a mii de patroni cu mentalitatea celor de la Colectiv, pentru a proteja restul cetățenilor care intră în restaurante, discoteci sau chiar în școli ori în clădirea administrațiilor fiscale?  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel