De ce va rămâne UDMR alături de PDL

boc_si_bela
boc_si_bela

Congresul UDMR nu va aduce o schimbare a scenei politice. Așa cum anticipau analiștii citați de ziarul nostru, formațiunea condusă, de acum, de Kelemen Hunor, nu are motive să treacă în tabăra Opoziției, în ciuda ofertelor făcute de reprezentanții USL. Liderii Opoziției au mers la Oradea pentru a solicita UDMR să grăbească alternanța la guvernare, prin debarcarea lui Emil Boc în 2011 și nu la alegerile din 2012. Astfel, ar scuti de suferințe atât electoratul majoritar cât și minoritatea maghiară. Din discursurile principalilor lideri ai Uniunii, după anunțarea rezultatului, a reieșit că oferta USL este respinsă, chiar dacă maghiarii au lăsat portițe de scăpare din alianța cu PDL. Acestea au mai degrabă rolul de a crește prețul la negocierea cu tabăra lui Traian Băsescu.

Un alt semn că nu se va rupe Coaliția îl reprezintă chiar faptul că acest subiect nu a fost discutat la Congres. Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia Uniunea este astfel lăsată în mâna a 25-30 de persoane, în loc să fie votată de toți cei 555 de delegați la Congres. Evident, este mult mai ușor de satisfăcut pretențiile unui grup restrâns de lideri UDMR, fiind deci excluse surprizele pe care le-ar fi putut aduce un vot exprimat de reprezentanții tuturor maghiarilor.

PDL, care se află într-o situație disperată dacă se organizează alegeri în acest an, este dispus la mult mai multe concesii decât USL și, în plus, le poate satisface acum, la guvernare, în vreme ce Ponta sau Antonescu fac promisiuni fără să aibă certitudinea că le pot îndeplini. Eventuala sancțiune a electoratului maghiar este un risc destul de redus pentru UDMR. Ungurii au votat masiv cu Traian Băsescu, deși Uniunea îl sprijinea pe Geoană, așa că nu au motive să reproșeze participarea la guvernarea portocalie.

UDMR mai speră doar ca USL să nu facă singură 50 la sută din voturi, în 2012, așa încât să prindă din nou câteva posturi de ministru, singurul risc fiind acela ca Opoziția să reușească alcătuirea guvernului fără parlamentarii maghiari, cum s-a întâmplat în 2009. Dacă vor să scape de Boc românii trebuie să se descurce singuri, fără ajutorul maghiarimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel