EXCLUSIV  De ce nu poate sta Senatul cu un președinte interimar după demisia lui Meleșcanu

Scutaru Cristina / 03 feb 2020 / 16:55 Salveaza PDF Comentarii
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Senatul României va avea un nou președinte.

Senatul nu poate sta cu un președinte interimar pentru că astfel nu s-ar mai constitui biroul permanent. Așadar, cât mai repede posibil, se va vota noul președinte al Senatului. Propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri.

La începutul sesiunii parlamentare, senatorii își vor alege un nou președinte. Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Regulamentul spune că este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Apoi se aleg funcțiile în Biroul Permanent

 

După alegerea președintelui, urmează Biroul Permanent.

Conform regulamentului, propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Numărul de reprezentanţi în Biroul permanent al fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori, la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

Dacă social-democrații se prezintă la vot, singura variantă în care PSD ar putea pierde șefia Senatului este o defecțiune în sensul de absenteism.

Test și pentru putere, cât și pentru opoziție

 

Este important de văzut cum vor vota UDMR și PMP, dacă vor susține candidatul propus de PNL în contextul în care a apărut subiectul alegerilor în două tururi cu care senatorii celor două partide nu prea sunt de acord. Grupurile parlamentare vor negocia atât în interiorul lor, cât și între ele. Rămâne de văzut ce vor face PMP, UDMR și USR. Este un test și pentru putere, cât și pentru opoziție.

Teodor Meleșcanu a anunțat, luni, că a luat decizia de a se retrage din funcția de președinte al Senatului, chiar dacă nu a fost încă publicată decizia CCR, prin care se admite sesizarea de neconstituționalitate a alegerii sale la șefia Senatului.


”Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului, deși nu a fost publiată decizia CCR", a anunțat Meleșcanu, în plenul Senatului. Interimar este acum Titus Corlățean.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29