De ce crede Hunor că trebuie înființată o universitate de stat în limba maghiară

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că eradicarea totală a consecințelor comunismului nu va fi posibilă până când instituțiile distruse de revoluția din Ungaria (1956) nu vor fi repuse în funcțiune. Comunismul nu va mai avea efecte în România dacă aici va fi înființată o universitate de stat în limba maghiară, crede fostul ministru al Culturii.

"Este adevărat că preşedintele Traian Băsescu a condamat comunismul în Parlamentul României şi este adevărat că o parte din consecinţele comunismului au fost reparate, dar doar o parte. Au fost şi victime instituţionale, nu numai persoane fizice dupa 1956. Universitatea Babeş Bolyai a fost victima colaterală după revoluţia 1956 din Ungaria. Credem că toate consecinţele comunismului pot fi eradicate, pot fi puse în normalitate atunci când victimele instituţionale, instituţiile care au suferit și au fost desfiinţate după această revoluţie din Ungaria vor fi repuse în funcţie. Până când universitatea de stat în limba maghiară nu va funcționa, comunismul va produce efecte", a declarat Hunor, potrivit Adevărul.

Ministrul Culturii susține aprobarea unei legi care să permită crearea unei astfel de instituții.

"Dacă a existat o astfel de instituţie care a fost victima comunismului trebuie înfiinţată o astfel de instituţie. Cum? Prin lege. Nimeni nu va fi mai sărac dacă există posibilitatea de a învăţa în limba maghiară într-un stat", a mai declarat Kelemen Hunor.

"Va putea să înveţe în limba maternă mult mai bine, mult mai repede şi îşi dezvoltă personalitatea şi cariera mult mai repede. Plus pentru păstrarea identităţii trebuie să studieze în limba maternă. Eu învăţ limba română pentru că este limba oficială a statului şi dacă vreau să mă descurc în viaţă trebuie să învăţ limba română, dar dorinţa de a învăţa în limba maternă este dorinţa fiecărui om normal", a adăugat președintele UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel