De Ce ar solicita DNA arestarea a patru parlamentari ai Puterii

catuse-parlamentari
catuse-parlamentari

De câteva zile, jurnaliștii au aflat ”pe surse” că DNA se pregătește să ceară încuviinţarea Legislativului pentru reţinerea şi arestarea preventivă a patru parlamentari. Mai mult, acești parlamentari ar fi din arcul Puterii. Cum instituția respectivă a fost criticată de multe ori că ”regizează”  adevărate spectacole mediatice, este de înțeles de ce procurorii au amânat operațiunea, odată ce tragedia declanșată de Șerban Huidu a monopolizat atenția opiniei publice. Din câte se cunoaște în acest moment, strategia de imagine se bazează pe înaintarea cererilor în bloc și nu consecutiv, mizându-se tocmai pentru efectul de masă critică al celor patru dosare. Când s-ar putea produce un caz Păsat multiplicat de patru ori și ce implicații are un eveniment de o asemenea anvergură?

catuse-parlamentari

  1. Efectul pozitiv pe planul imaginii DNA ar fi major. Daniel Morar, șeful instituției, este implicat într-un război cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și cu Consiliul Superior al Magistraturii. Morar criticase faptul că magistraţii care sunt condamnaţi definitiv beneficiază, totuși, de pensia de serviciu. Săptămâna trecută, la TVR, șeful DNA afirma că există un nou mod de a se amâna judecarea dosarelor, contestându-se interceptările. Expertizarea a 8.000 de interceptări ar bloca activitatea Institutului de Expertize Criminalistice, spunea Morar și o dădea ca exemplu pe fosta șefă a Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Opoziția crede că în spatele acestui conflict stă intenția actualei Puteri de a înlocui cu oamenii săi ultima redută a Justiției nesubordonată politic.
  2. Puterea pregătește dosare unor lideri din Opoziție, de aceea DNA trebuie recredibilizată. Anchetarea unor parlamentari PDL ar da argumente celor care susțin că instituția nu acționează la ordinul Cotrocenilor. Imaginea ar putea fi speculată și pe plan extern. Pe de altă parte, parlamentarii potocalii nu ar suferi prea mult, din experiența de până acum existând doar un singur caz de încuviințare a reținerii (Voicu, PSD). Pedeliștii „sacrificați” vor fi și mai motivați să se implice în alegerile din 2012, pentru a preveni venirea USL la guvernare și a scăpa ulterior de probleme.
  3. Abaterea atenției de la alte subiecte a fost frecvent asociată cu acțiunile DNA. Astfel, tensiunile sociale legate de scumpirea energiei termice ar fi mai puțin reflectate de presă, dacă se oferă alte motive de ”breaking-news”, în această iarnă. Puterea ar putea folosi un scandal declanșat mai devreme, adică la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a reduce impactul manifestărilor legate de ziua MS Regelui Mihai. Jubileul regal va aduce la București reprezentanți ai dinastiilor europene și asiatice, iar ceremoniile l-ar putea face invidios pe Traian Băsescu, care a ales să atace în repetate rânduri Casa Regală și nu va fi invitat la evenimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel