Danileţ a primit Premiul GDS „pentru merite esenţiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public"

Danileț
Danileț

Judecătorul Cristi Danileţ a primit, miercuri, Premiul GDS pe anul 2021 "pentru merite esenţiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public".

„Mi-am riscat cariera pentru că am ieşit în spaţiul public, pentru că am fost vocal, pentru că am susţinut nişte valori. Este foarte periculos, astăzi, să susţii valori. Dacă susţii integritatea academică primeşti ameninţări de la oamenii legii. În 2008, am susţinut lupta împotriva corupţiei judiciare, am primit 70 de semnături ale magistraţilor şi grefierilor împotriva mea, pentru a fi anchetat: de ce am spus că există corupţie în justiţie. Când am spus că se încalcă standardele internaţionale în materie de justiţie şi că România nu respectă rapoartele GRECO, rapoartele Comisiei Europene şi rapoartele Comisiei de la Veneţia, am fost investigat că sunt pro-european şi că asta este poziţie politică", a afirmat judecătorul Cristi Danileţ, după primirea premiului din partea Grupului pentru Dialog Social.


Magistratul a spus că timpul a arătat că a avut dreptate în privinţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, susţinând că, din cauza inventării SIIJ, "nu s-a mai descoperit niciun magistrat corupt"

"Au fost magistraţi care au organizat proteste în faţa tribunalelor împotriva modificărilor la Legile Justiţiei de către cei aflaţi la putere, împotriva standardelor internaţionale care stabilesc ce se înţelege prin independenţa justiţiei. Am avut curajul atunci să organizez primul protest din ţară, la Cluj, unde am scos 200 de judecători în faţa Tribunalului. Nu e simplu să le spui: ieşiţi din birouri, vedeţi că o să ne vadă cetăţenii, o să ne vadă presa, luaţi robele pe voi - visul meu a fost să facem protestul cu robele pe noi. I-am convins să o avem (roba - n.r.) măcar pe antebraţ şi haideţi în faţa tribunalului, nu spunem nimic, va fi un protest al tăcerii. (...) După jumătate de oră de stat în faţa tribunalului, în aplauzele cetăţenilor de pe stradă, am dat interviu în faţa presei şi am spus de fapt ce se întâmplă: ce este nebunia asta cu SIIJ-ul. O invenţie absolut româneasco - balcanică inutilă şi anii care au urmat mi-au dat dreptate: SIIJ de fapt a protejat corupţia din justiţie. Din cauză că s-a inventat SIIJ nu s-a mai descoperit niciun magistrat corupt, de ani de zile", a declarat Cristi Danileţ, conform Agerpres.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, la finalul anului trecut, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. În acest moment, magistratul este suspendat din funcţie până la o decizie finală a instanţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel