Curmale cultivate dintr-o sămânţă de pe vremea lui Iisus

O echipă de cercetători din Israel a reuşit să cultive un curmal care a dat roade dintr-o sămânţă cu o vechime de 2.100 de ani, a anunţat marţi Institutul Arava pentru Studii de Mediu (AIES), citat de agenţia Xinhua.

Directorul Centrului pentru Agricultură Sustenabilă din cadrul AIES, Elaine Solowey, a declarat pentru Xinhua că această reuşită a fost o mare surpriză, un fel de miracol.

Nu credeam că va ieşi ceva din această sămânţă după atât de mulţi ani, deoarece nu prezenta semne de viaţă, a explicat ea.

Aceasta a fost una dintre sutele de seminţe descoperite cu zeci de ani în urmă în peşterile Qumran de lângă ţărmurile nordice ale Mării Moarte.

Potrivit cercetătorilor, seminţele au supravieţuit în principal datorită condiţiilor unice de la Marea Moartă, la sute de metri sub nivelul mării, care le-au protejat de radiaţiile solare nocive.

Solowey a menţionat că o altă plantă a germinat anterior din una dintre seminţe, în 2005, însă acesta a fost un copac de sex masculin, care nu a dat roade.

Sămânţa, din care a germinat actualul arbore de sex feminin, a fost tratată începând din 2014 prin încălzire, dar şi cu umezeală, adăugată treptat pentru a se preveni putrezirea.

Când sămânţa a dat semne de viaţă, cercetătorii au început să o hrănească cu îngrăşăminte şi hormoni şi au transferat germenul în sol, pe domeniul institutului.

La sfârşitul acestui proces, copacul a rodit 111 curmale mari şi roşii, mai tari în comparaţie cu cele din prezent, cu un gust similar cu cel al mierii, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel