Cum rămâne Ponta în șa?

Zbaterea PSD-ului, suspendările, excluderile, Congresul de la primăvară, nu își au deocamdată obiect.


Victor Ponta rămâne președintele PSD, atâta vreme cât va rămâne premier al României. Câtă vreme Ponta are grijă de actuala majoritate parlamentară, nu are a se teme de schimbările din PSD. Partidul dorește să rămână la guvernare și asta măcar pentru cei 1.600 de primari, cât au strâns socialiștii după ordonanța din campanie.

Guvernul Ponta poate pica în două moduri. Primul: printr-o moțiune de cenzură și o nouă majoritate parlamentară, lucru greu de realizat, câtă vreme UNPR-ul, adică Gabriel Oprea, rămâne alături de actualul premier. Al doilea: presiunea străzii. Am învățat însă că strada nu se adună oricând și oricum. Și mai ales nu din senin...

Desigur că rămânerea PSD la guvernare va diminua procentul pe care îl va obține la alegerile din 2016. Toate speranțele puse de public în Klaus Iohannis vor fi blocate, cel puțin la nivel declarativ, de către guvernul Ponta. PSD preferă însă să mai rămână la guvernare doi ani, decât să iasă acum de la putere, neexistând nicio garanție, totuși, că va câștiga alegerile din 2016.

În privința "comuniștilor" care au contribuit la pierderea alegerilor de către Victor Ponta, cred că lucrurile stau exact invers. Ponta a pierdut tocmai fiindcă nu e comunist, dar e lider al unui partid roșu. Iliescu a câștigat toate bătăliile pe care le-a dat în fruntea fostului Partid Comunist, tocmai fiindcă era suprapus cu sine. Pe scurt: sărac, dar cinstit. Concediile le-a făcut ca și Tovarășul la vila de la Neptun sau de la Predeal, nu în Miami sau în Dubai.

Dacă noii lideri ai partidului doresc să mai câștige un loc de prim-ministru sau chiar de președinte, o altă soluție ar fi reforma profundă a PSD-ului. În sensul în care nu se mai plânge la nesfârșit de grija celor cu salariul minim pe economie sau a celor care trăiesc numai din ajutorul social sau se promit doar la ajutoare pentru nevoiași și pentru pensionari, fără să se pună în centrul atenției stimularea capitalului românesc și a mediului privat în ansamblul său. Plus reforma administrativă, pentru a opri corupția. Există și un model drag d-lui Ponta: Tony Blair în Marea Britanie a dus, la vremea sa, Partidul Laburist mai la dreapta decât erau conservatorii. Singura problemă a unei asemenea reforme în PSD este că s-ar face un loc mai la stânga, fiindcă și săracii absoluți au nevoie de a fi reprezentați în Parlament. Ceea ce va diminua baza de masă a PSD-ului, în favoarea unui alt partid.

În rest, dl Iohannis are acum o sarcină mai grea decât câștigarea alegerilor prezidențiale: formarea echipei cu care să ocupe frontul PSD, spart într-un singur punct și pe care nu are, deocamdată, cu cine să-l ocupe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel