Scandalul de la ambasade, lovitură distrugătoare pentru Băsescu

Incidentele de anul acesta aduc din nou în prim-plan episodul controversat din 2009, când social-democrații au lansat acuzații de fraudă electorală în diaspora. 

Cozile fotografiate de votanți la ambasada din Paris au oferit muniție Opoziției, care cere demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. Aceeași reprezentanță diplomatică a fost în centrul unui scandal în 2009, când social-democrații au lansat acuzații de fraudă. Potrivit calculelor făcute de Opoziția de la acea vreme, la ambasada din Paris se vota la fiecare 14 secunde.

Comparația celor două momente - alegerile din 2009 și cele din 2014 - naște un paradox: în urmă cu cinci ani au fost mai puține cabine de votare, și nici vorbă de aglomerație; anul acesta, la Paris s-a asigurat un număr dublu de secții și cabine de vot, dar în fața instituției românii răbdau la cozi enorme. În plus, în urmă cu cinci ani au fost momente când la urnele din Paris era aproape pustiu din cauza ploii.

• 2009 - O singură secție de votare, cu șase cabine. Au fost 3.800 de voturi în turul al II-lea . În 2009, la Paris a plouat, ceea ce a redus prezența la vot, existând momente ale zilei când, spuneau unii  români din diaspora, nu era nimeni la coadă.

• 2014 - Două secțiii de vot la Paris, cu 14 cabine (la momentul publicării acestei știri nu au venit rezultatele din Diaspora, dar la ora 19 votaseră 3500 de oameni).

Cum a fost posibil ca, pe o procedură asemănătoare, la un număr de cabine de vot mai mic de jumătate să voteze un număr egal de oameni, fără coadă, în 2009?

Cozile, provocate de Biroul Electoral din Străinătate?

Blocajul la ambasada română din Paris s-ar din cauza declarațiilor pe proprie răspundere care trebuie obligatoriu completate. Surse diplomatice au declarat pentru DC News că, în prima parte a zilei, Biroul Electoral  a permis ca declarațiile să fie completate în afara insituției, decizie care a fluidizat procesul de votare. După-amiază, Biroul Electoral a hotărât că toate declarațiile se pot completa doar înăuntru. În ultima parte a zilei, speriați de cozile imense, decidenții BES au revenit la modelul din prima parte a zilei, cănd votanții puteau completa declarațiile înainte de intrarea în secții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel