Corlățean, pentru presa franceză: Integrarea în Schengen nu are legătură cu romii

corlatean
corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, într-un interviu acordat publicației franceze L'Express, că problema romilor nu este corelată cu intrarea României în spațiul Schengen, iar toți cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație în interiorul UE, scrie Mediafax.

"După cum i-am spus deja omologului meu francez, Laurent Fabius, putem înţelege că subiectul romilor este o chestiune sensibilă în dezbaterile politice care au loc în prezent în Franţa. În acelaşi timp, contrar a ceea ce am citit în presa franceză, ţin să subliniez că nu există absolut nicio legătură între inserţia socială a romilor şi aderarea României la Spaţiul Schengen. Toţi cetăţenii europeni au dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană, indiferent de apartenenţa sau nonapartenenţa unui stat la Schengen. Este vorba de unul dintre principiile fundamentale ale construcţiei europene!", a afirmat ministrul Corlățean.

"În plus, consider că ar fi păcat ca relaţia noastră bilaterală, fondată pe o îndelungată şi consistentă istorie comună, dar şi pe o reală afinitate politică şi culturală, să devină prizoniera unui calendar electoral. Am încheiat cu Franţa un ambiţios parteneriat strategic pe care dorim să îl dezvoltăm şi mai mult şi care implică o puternică reciprocitate. Dacă actualul Guvern francez nu mai este interesat de această reciprocitate, trebuie să fim informaţi - şi nu prin presă", a adăugat el.

"În privinţa problemei romilor, aş vrea să precizez că avem un cadru de cooperare bilaterală şi că sperăm să găsim împreună soluţii durabile pentru a atinge acest obiectiv comun care este integrarea persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor. În privinţa combaterii infracţionalităţii, există şi mecanisme de cooperare poliţienească şi judiciară care ar putea, eventual, să fie consolidate", a spus Corlăţean. "Am reiterat disponibilitatea României de a aprofunda şi mai mult cooperarea poliţienească existentă deja între ţările noastre şi care, conform evaluării noastre comune, aduce deja rezultate bune. În această logică, România este pregătită, în caz de nevoie, să trimită poliţişti suplimentari pentru contracararea infracţiunilor comise de unii cetăţeni români pe teritoriul francez", a mai spus șeful diplomației de la București.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy