Coreea de Nord își testează armamentul nuclear, ca răspuns la exercițiile efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Coreea de Nord afirmă că a efectuat un test al ”sistemului său de arme nucleare subacvatice”, ca răspuns la exercițiile efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia în această săptămână.

Testul presupuselor sale drone subacvatice cu armament nuclear a avut loc în largul coastei sale estice, a relatat presa de stat. Nordul a mai susținut anterior teste ale sistemului său ”Haeil-5-23”, dar armele nu au fost niciodată verificate în mod independent.

Coreea de Sud și aliații săi nu au răspuns încă la ultima provocare.

Survine în contextul în care Nordul a intensificat acțiunile militare în ultimele săptămâni, afirmând inclusiv că a desfășurat duminică o nouă rachetă balistică cu rază de acțiune intermediară cu combustibil solid. Aceasta a urmat unor exerciții cu focuri reale la granița maritimă cu Coreea de Sud în prima săptămână din ianuarie.

Liderul de la Pyongyang, Kim Jong Un, a fost, de asemenea, din ce în ce mai agresiv în ceea ce privește direcția politică și retorica sa, punând capăt mai multor acorduri care vizau menținerea păcii în ultimele luni.

Coreea de Nord a fost provocată

Vineri, Coreea de Nord a declarat că a fost provocată de exercițiile comune ale Washingtonului, Seulului și Tokyo pentru a efectua un test al armelor sale subacvatice, potrivit unui raport al agenției de stat KCNA.

Coreea de Nord a acuzat exercițiile de ”destabilizarea în continuare a situației regionale” și de amenințarea securității Nordului.

SUA, Coreea de Sud și Japonia afirmă că au efectuat mai multe exerciții în ultimul an ca răspuns de descurajare la frecvența tot mai mare a acțiunilor militare ale Coreei de Nord, care includ teste multiple ale rachetelor sale balistice nucleare și lansări de noi arme. Toate aceste acțiuni încalcă sancțiunile ONU.

Pregătire pentru război

Kim Jong Un a declarat în repetate rânduri că regimul său își consolidează arsenalul militar în vederea pregătirii pentru un război care ar putea ”izbucni în orice moment” în peninsulă.

În perioada Anului Nou, el a semnalat câteva schimbări fundamentale de politică în poziția regimului său față de Coreea de Sud, iar la începutul acestei săptămâni a declarat că fostul obiectiv de bază al reunificării cu Coreea de Sud a luat sfârșit, desemnând Sudul drept ”inamicul principal”. 

Începând cu martie 2023, a revendicat, de asemenea, teste ale sistemului Haeil, drone subacvatice fără pilot, cu arme nucleare. Haeil înseamnă ”tsunami” în coreeană.

Ce spun analiștii despre aceste acțiuni

Se știu puține lucruri despre aceste arme sau despre performanțele lor pretinse, dar presa nord-coreeană le-a descris ca fiind capabile să se strecoare în apele inamice și să provoace explozii subacvatice mari. Analiștii au declarat că, dacă armele funcționează așa cum au fost prezentate de Nord, acestea ar fi considerate o armă mai puțin importantă decât rachetele balistice nucleare ale regimului.

”Ținând cont de nivelul științei apărării din Coreea de Nord și de faptul că arma se află încă în faza de dezvoltare, nu este încă în stadiul în care să reprezinte o amenințare semnificativă”, a declarat pentru agenția de știri AFP, Ahn Chan-il, un dezertor devenit cercetător la Institutul Mondial pentru Studii nord-coreene, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel