Contraste, concert de excepție la Palatul Cantacuzino

Contraste, concert de excepție la Palatul Cantacuzino
Contraste, concert de excepție la Palatul Cantacuzino

În aula Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din Palatul Cantacuzino a avut loc, recent, recitalul trio-ului ,,Contraste". 

Formația e compusă din Ionuț Bogdan Ștefănescu - flaut, Sorin Petrescu - pian și Doru Român - percuție. Încă de la înființare, din anul 1986, trio-ul a fost invitat să susțină recitaluri în festivaluri internaționale de prestigiu din Europa. Recitalul de marți seară a cuprins lucrări în premieră semnate de Laurențiu Ganea, Laura Manolache, Violeta Dinescu, Ulpiu Vlad, Adrian Iorgulescu și Jim Hiscott, lucrări interpretate cu deosebită acuaratețe.

Prima lucrare, intitulată ,,Fata cu ochii de scorțișoară", compusă de Laurențiu Ganea, este o piesă influențată de muzica țărănească autentică, cu structuri clar delimitate și cu ritmuri sincopate pe alocuri, realizând un contrapunct între o seducătoare linie melodică a flautului și linia mâinii drepte de la pian, având dese schimbări ritmice.

Lucrarea Violetei Dinescu, ,,Walk-în-Style", este una dintre numeroasele lucrări dedicate flautistului Ionuț Bogdan Ștefănescu. Violeta Dinescu este o neobosită exploratoare a universului sonor, iar flautul îi oferă șansa de a alătura cu multă știință sonorități din diverse zone culturale. 

A urmat lucrarea lui Ulpiu Vlad, intitulată ,,Sonorități și nu-mă-uita IX". Compozitorul propune, după cum el însuși menționează, amplificarea cuprinderii evocatoare a muzicii prin nuanțarea și inserarea unor zone proprii etosului românesc în complexitatea dimensiunii sonore universale, cu accent pe latura creativă a fenomenului interpretativ.  

Lucrarea lui Adrian Iorgulescu, intitulată ,,Intersecții pentru 3 percutionisti", este o lucrare ce oglindește pe deplin măiestria componistică a autorului, vigoarea scriiturii atent țesută ce pune la încercare virtuozitatea interpreților.  

Lucrarea ,,Uptown Music" este o lucrare pentru pian scrisă de Jim Hiscott cu puternice influențe din jazz. Realizată pe o scară muzicală formată din cinci sunete, lucrarea evoluează printr-o acumulare de măsuri alternative, polimetrii și repetiții, crescând în complexitate până la final. Varianta prezentată în acest concert este un aranjament pentru Trio Contraste realizat de Sorin Petrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel