Congres PSD. Liviu Dragnea, discurs DUR. Declarațiile ZILEI-LIVE TEXT /VIDEO

Social-democraţii s-au reunit sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi cer votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD.

Suveranitatea României va fi protejată de legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Congresul extraordinar al partidului, subliniind că atacul împotriva propriei ţări reprezintă o insultă la adresa tuturor românilor.

'România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie, şi aş vrea să nu uităm niciodată. În schimb, atunci când oameni politici, şefi de instituţii, oameni cunoscuţi ai societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, prin declaraţii antiromâneşti, prin acţiuni servile, îndreptate împotriva intereselor noastre naţionale şi globale, în aceste situaţii pierdem suveranitatea, pierdem independenţa, pierdem demnitatea, pierdem respectul şi nu câştigăm nimic în schimb', a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe riscuri şi sancţiuni, la întârzieri şi la pierderea unor avantaje. 'Atacul asupra propriei ţări este o insultă la adresa tuturor românilor şi trebuie să înceteze. Suveranitatea României este mai preţioasă decât orice luptă pentru putere, decât orice mic interes local şi de aceea este nevoie să o protejăm, şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament. Cu respect faţă de statele occidentale, care au contribuit şi contribuie la modernizarea noastră (...), afirm că desenul suveranităţii noastre naţionale trebuie făcut în România şi nu în afara ţării. Noi, ca naţie, vom fi respectaţi dacă nu vom confunda bunele relaţii cu servilismul, şi nu vreau sa facem asta', a mai spus liderul PSD.

Cinci convenții naționale

Social-democraţii prezenţi sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD au votat în unanimitate în favoarea începerii dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale. Propunerea a venit din partea liderul PSD, Liviu Dragnea. El a precizat că la aceste dezbateri vor fi invitate să participe: preşedinţia, BNR, Academia Română, partidele politice, mediul universitar, sindicatele, patronatele şi societatea civilă. Aceste convenţii ar urma să aibă ca teme adoptarea monedei euro până în 2024, stabilirea priorităţilor pentru preşedinţia română a Consiliului UE, egalitatea de gen. De asemenea, urmează să fie iniţiate Convenţia naţională pentru cultură şi Convenţia România 2040.

Știrea inițială:

Liviu Dragnea ține un discurs pe care DC News îl transmite în format LIVE TEXT. Revenim cu declarațiile complete:

- atunci când se anunță un congres, în toate organizațiile, toți vor la congres. Deci este un moment dorit. Cum să nu îți dorești să faci un congres? Vă dau mai multe motive pentru care trebuia să facem congres. Unii au zis că îl facem pentru reglare de conturi... Le mulțumesc celor care au venit - Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor. Mulțumesc și Corinei Crețu pentru tot ce face pentru România! 

- trebuie să facem congrese mai des pentru a ne vedea mai des pentru că suntem sub un asalt permanent și e bine să vorbim.

- sunt mai multe motive pentru organizarea acestui congres. Ne aflăm la capătul primului an de guvernare PSD-ALDE și se impune un bilanț. Trebuie să prezentăm rezultatele programului de guvernare. E nevoie de un răspuns real și verificabil. În al doilea rând, avem un nou guvern. E important să găsim calea prin care această echipă va îndeplini programul de guvernare. În al treilea rând, cu toții vedem că dezbaterile din spațiul public care au un caracter extrem blochează discuțiile despre drepturi și libertăți, care sufocă societatea și o dezbină. În cazul legilor justiției, acest conflict se duce între noi și adversarii noștri care vor să păsteze rețelele ilegale de păstrare a puterii. Între noi - cei care vrem modificarea unor legi care uzurpă drepturi și libertăți și cei care voit continuarea abuzurilor... trebuie să ne convingem dacă vrem să mergem înainte. Eu vreau fără ezitare să merg mai departe!

- În al patrulea rând, vreau să stabilim niște direcții pentru România, pentru a decide prioritățile.

- În al cincilea rând, vreau o reprezentare a tuturor regiunilor în conducerea PSD.

- În al șaselea rând, facem congres pentru spune cum vedem noi România. În șaptelea rând, facem congres pentru a lua curaj unii de la alții.

- Facem congres pentru a spune ce facem pentru Centenar.

- Este momentul să redăm acestei națiuni pofta de istorie, dorința de modernizare!

- PSD trebuie să definească urgent politica de viziune națională.

- Să spunem niște adevăruri: România e un stat suveran. Să nu uităm asta! Dar când oameni politici, șefi de instituții își sabotează țara prin declarații anti-românești, acțiuni servile, în aceste situații, pierdem suveranitate și demnitate și nu câștigăm nimic în schimb. Defăimarea propriei țări prin minciuni e o faptă foarte gravă.

- Noi, ca nație, vom fi respectați dacă nu vom confunda bunele relații cu servilismul.

- Vrem să reconstruim capitalul uman.

- Drepturile încălcate ani la rând, prin nesocotirea Constituției, și mă refer la supravegherea populației trebuie restaurate.

- Statul paralel s-a inflitrat nu doar în mediul politic, ci și în presă și mediul de afaceri.

- Această dezbatere își va continua cursul. Este un pas de modernizare al societății și vom merge înainte.

- Comisiile parlamentare de anchetă își vor finaliza concluziile, iar concluziile vor fi fructificate judiciar.

- Trebuie să ne opunem ca românii să mai fie supravegheați ilegal și arestați fără motiv!

- Atunci când spunem stat de drept trebuie să spunem domnia legii.

- Noi am realizat, și nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Apărare. Nu vrem ca acest 2% să plece din țară, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare să se producă în România.

- Despre relațiile externe... vom întări parteneriatul strategic cu SUA și pe componentă economică.

- Vreau să acordăm o atenție specială relațiilor cu Republica Moldova.

- Guvernarea PSD a adus o schimbare majoră în societate în relația cu investitorii străini. Am majorat salariul minim pe economie, vom crește și pensiile.

- Copiii de azi vor plăti pensiile celor care muncesc azi. De aceea trebuie să avem un sistem eficient de educație, pentru a produce o forță de muncă educată.

- Haideți să aplaudăm doar la final!

- 'Growth - creștem România Re-Unită' este un proiect pentru tineri.

- Vom avea condiții excepționale pentru elevi, studenți și profesori.

- Toată lumea vorbește despre proiectul de țară. Se vorbește cu dezamăgire și reproș. De fapt, se vorbește despre lipsa lui. Nu avem un proiect de țară - spun toți. Proiectul de țară este ca adevărul. România s-a integrat în comunitatea europeană, dar a uitat să se integreze în ea însăși. România a uitat cine este. A uitat ce poate. Ceea ce cred că îi lipsește României nu e proiectul de țară, ci abordarea frontală. Distanța față de statele dezvoltate e foarte mare și nu poate fi recuperată cu pași mici, așa cum ne-am obișnuit. 

- Proiectul de dezvoltare trebuie să fie mai presus de lupta politică. Avem nevoie de consens politic pentru ca acesta să funcționeze.

- Vă propun să ducem la capăt discuțiile deja începute: să legăm Bucureștiul cu autostrăzi de Sofia, Budapestea, Belgrad și Chișinău.

- Portul Constanța trebuie să fie principala poartă de intrare comercială în Europa.

(...)

- Societatea este profund divizată. Știu că e greu, dar nu vreau să privim resemnați cum România se golește de oameni.

- Cred că e datoria noastră să lansăm un apel sincer la reconcilere și dialog.  

- Vom face cinci convenții naționale: 1. Adoptarea monedei EURO până în 2024; 2. Convenția pentru președinția Consiliului Uniunii Europene; 3. Convenție pentru asigurarea unui fond de un miliard de euro pentru cultură; 4. Convenția pentru egalitatea de gen: România paritară; 5. A cincea convenție națională: România 2040 și se referă la politicile de dezvoltare strategică pentru următoarele două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel