Comisia alegeri 2009, SESIZARE pentru Tudorel Toader, în cazul refuzului șefei DNA de a se prezenta la audieri

Comisia de Anchetă privind alegerile din 2009 a decis să-l sesizeze pe ministrul Tudorel Toader în privința refuzului șefei DNA de a se prezenta la audieri. 

Decizia a fost luată în urma ședinței de astăzi. Membrii comisiei de anchetă îi vor adresa ministrului Tudorel Toader o scrisoare în care să-i ceară să aibă o poziție publică în cazul refuzului repetat al șefei DNA de a se prezenta la audieri, relatează România TV. 

Ei susțin că Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat o hotărâre a Curții Constituționale, potrivit căreia era obligată să vină în Parlament. Membrii comisiei au explicat că nu au dreptul să ceară sancționarea șefei DNA, ci totul este la decizia ministrului Justiției. 

"Cred că atunci când este vorba despre persoane care sunt într-o funcţie publică, sunt plătite din bani publici, este normal să colaboreze cu instituţia Parlamentului. Cred că vorbim de un principiu, cred că vorbim de respectul faţă de Parlament, faţă de autoritatea Parlamentului şi vă mărturisesc că am studiat legile de funcţionare a comisiilor de anchetă din alte ţări şi lumea nu poate să conceapă cum şi de ce cineva nu ar veni şi nu ar colabora cu Parlamentul. Este bine de menţionat că nu este vorba de comisia noastră de anchetă, vorbim de un principiu, vorbim de autoritatea şi suveranitatea Parlamentului şi de faptul că avem o decizie a CCR fără echivoc. Legea spune că ministrul Justiţiei exercită controlul ierarhic asupra procurorilor, totodată avem în Legea 303 articolul 99 care vorbeşte de nerespectarea deciziilor CCR şi a hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe asta se va baza adresa noastră", a spus preşedintele comisiei de anchetă, Oana Florea, la Palatul Parlamentului. 

Sesizarea ministrului Tudorel Toader a fost propusă de Liviu Pleșoianu și a fost admisă cu majoritate de voturi.

Șefa DNA a trimis recent comisiei o scrisoare în care spune că nu deține informații sau documente în ceea ce privește posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din anul 2009, însă a refuzat să răspundă dacă a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel