Combaterea imigraţiei clandestine. SUA vor să colaboreze cu noul preşedinte al Guatemalei

[] []

13 aug 2019 / 09:10
Salveaza PDF Comentarii

Statele Unite ale Americii l-au felicitat pe Alejandro Giammattei pentru alegerea ca preşedinte al Guatemalei, exprimându-şi voinţa de a continua colaborarea cu această ţară din America Centrală în combaterea imigraţiei clandestine, transmite AFP.

'Statele Unite au în comun cu Guatemala o relaţie profundă şi istorică, şi sunt nerăbdătoare să continue parteneriatul strâns într-o serie de domenii de interes naţional comun, printre care lupta împotriva factorilor aflaţi la originea imigraţiei clandestine', a declarat luni secretarul de stat Mike Pompeo, într-un comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la sfârşitul lui iulie încheierea unui acord în domeniul migraţiei cu Guatemala, dând asigurări că aceasta va fi considerată de acum înainte 'o ţară terţă sigură', în care solicitanţii de azil vor trebui să întreprindă primele demersuri. 'Acest acord cheie va pune capăt afacerii 'coioţilor' şi traficanţilor', a declarat Trump, referindu-se la grupările infracţionale care organizează deplasarea imigranţilor.

Alejandro Giammattei, candidatul dreptei, a evitat în cursul campaniei electorale să-şi precizeze poziţia faţă de acest acord, supus criticilor în Guatemala. Giammattei, un medic în vârstă de 63 de ani, a promis o luptă fără menajamente împotriva infractorilor şi a traficanţilor de droguri, precum şi reintroducerea pedepsei cu moartea.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24