Coincidențe care îi leagă de CEC Bank pe Băsescu, Boc și Ghețea

radu ghetea
radu ghetea

CEC Bank a aprobat la 6 septembrie cererea Ioanei Băsescu de acordare a creditului pentru achiziţionarea terenului de la Nana, iar la 9 septembrie a fost semnat contractul de creditare. După mai bine de o lună, la 17 octombrie, președintele Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, pentru a-l avertiza să nu-l schimbe pe Radu-Grațian Ghețea din funcția de președinte al CEC Bank. În 2011, la data de 27 ianuarie, Primăria Cluj-Napoca a contractat de la CEC Bank un credit în valoare de 300 de milioane de lei, pentru o perioadă de 360 de luni. În aprilie 2011, lui Radu Ghețea i-a fost înnoit mandatul în fruntea CEC Bank. La acea vreme, ministru al Finanțelor Publice era democrat-liberalul Gheorghe Ialomițianu, în timp ce premier era Emil Boc, cel care, din 2012 a redevenit primarul orașului Cluj-Napoca.

Radu Ghețea este președintele CEC Bank din 11 mai 2007, când ministru al Economiei și Finanțelor era Varujan Vosganian, iar prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu.

Mandat prelungit puțin după acordarea creditului de 300 de milioane de lei

Mandatul lui Radu Ghețea ar fi trebuit să aibă o durată de patru ani, urmând să expire la 11 mai 2011. În luna aprilie, la aproximativ trei luni de la acordarea de către CEC Bank a unui credit de 300 de milioane de lei către Primăria municipiului Cluj-Napoca, Radu Ghețea este reconfirmat la conducerea CEC Bank, de către un ministru democrat-liberat și un premier provenit din același partid (Gheorghe Ialomițianu și Emil Boc). Premier care un an mai târziu a ajuns primar chiar al orașului Cluj-Napoca.

Vezi și: CEC Bank a acordat Primăriei Cluj-Napoca un credit de 300 de milioane de lei

Președintele militează pentru menținerea lui Ghețea în fruntea CEC Bank

În 2013, după aproximativ o lună și jumătate de la aprobarea de către CEC Bank a creditului solicitat de Ioana Băsescu, șeful statului îl sună pe ministrul Finanțelor Publice pentru a-l avertiza să nu-l schimbe din funcție pe Radu Ghețea.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal.

Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) – domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci”, transmitea Administrația Prezidențială, într-un comunicat remis la 13 noiembrie 2013.

Vezi și: De Ce l-a sunat Băsescu pe Chițoiu. Vezi mesajul președintelui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel