Cluj:Gunoiul de grajd poate să fie o resursă pentru agricultură, dar şi pericol pentru sănătate, potrivit specialiştilor

Aproximativ 100 de persoane au participat, marţi, la o dezbatere cu tema 'Gunoiul de grajd - bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii şi protecţia apelor', în cadrul căreia s-a arătat că gunoiul poate să fie foarte util pentru agricultură, la fel cum, gestionat incorect, poate să fie un poluator şi să reprezinte un mare pericol pentru sănătatea oamenilor.

Naiana Milea, director în Ministerul Apelor şi Pădurilor, a declarat, pentru Agerpres, că în România se poate discuta de aproape trei milioane de potenţiali mici de astfel de poluatori. 'E un eveniment de conştientizare publică în cadrul campaniei 'Apăr Apa' organizată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi'. În cadrul acestei întâlniri, care acoperă autorităţile publice din judeţele Cluj şi Sălaj, încercăm să lucrăm cu fermierii din aceste zone, dar şi cu instituţiile publice, pentru a promova ideea şi faptul că gunoiul de grajd şi compostul sunt o resursă importantă pentru agricultură şi economie şi nu un deşeu, aşa cum în ultimul timp a început să fie utilizat şi că, dintr-o resursă importantă pentru agricultură şi pentru creşterea producţiei agricole, acesta se poate transforma, cu un prost management, într-un poluator, atât pentru resursele de sol şi de apă, dar şi într-o ameninţare pentru sănătatea umană, atât a copiilor, cât şi a adulţilor, pentru că gunoiul de grajd este o sursă de nitraţi, iar consumul de apă cu nitraţi poate să producă la copii sindromul copilului albastru, care este o boală cu potenţial efect letal', a spus Naiana Milea. Potrivit acesteia, nitriţii pot afecta şi sănătatea adulţilor, prin faptul că le scade imunitatea. Naiana Milea a mai spus că proiectul, în valoare de 50 de milioane de euro, este unul în special pentru investiţii, destinat comunităţilor, pentru ca fermierii mici să-şi creeze capacităţi conforme de stocare şi management a gunoiului de grajd pe care îl produc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel