Întâlnirea de la Cotroceni, desfășurată în lipsa oricărei comunicări publice, a dus la o înțelegere ciudată între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Ciudată din două motive. 1. Pentru că, deşi este prima întâlnire după ce președintele i-a cerut demisia premierului, cei doi pare că s-au înţeles destul de bine. 2. Pentru că discuția de la Cotroceni a consființit propunerea inițială a guvernului legată de TVA 20% respingând sau mai exact, amânând, propunerea PNL cu TVA la 19%. Premierul şi preşedintele au găsit din nou o formulă de compromis din care ambii câștigă, peste capul PNL.
Întreaga discuţie pe Codul Fiscal nu poate fi separată de presiunea pusă pe premier de dosarul de la DNA. Acestea două au mers împreună, fiind clar la un moment dat, că discuţia pe Codul Fiscal în Parlament va fi motiv pentru retragerea premierului.
Rememorând, la momentul revenirii din concediul în SUA, prezent la RTV, Victor Ponta a condiționat demisia de păstrarea TVA la 20%, în formula iniţială a Guvernului. „Mai este puţin până în decembrie 2016. Pentru mine linia roşia este 20% la TVA”, declara premierul la RTV, pe 10 august.
Atunci, în toiul dezbaterii înfierbântate despre riscurile reducerii fiscalității, condiționarea demisiei de un singur punct procentual apărea ca un prolog al renunțării la funcție de către Victor Ponta. Ce se întâmpla dacă se dovedea în urma discuţiilor cu BNR, că „varianta obligatorie”pentru TVA este 21%? Premierul trebuia să demisioneze, conform propriei declaraţii. Pare că Victor Ponta știa că TVA va rămâne în varianta propusă inițial de 20%. Sau mai exact, știa că indiferent de valurile discuției pe Codul Fiscal, va continua guvernarea. Pentru asta s-a avântat cu o declarația aşa riscantă.
În toată povestea nu este bineînțeles vorba doar despre Codul Fiscal, ci despre schimbarea coaliţiei de guvernare. La întoarcerea din Turcia, premierul era foarte presat, în cârje la DNA. Respingerea de către președinte a promulgării Codului Fiscal a mai dat o lovitură unui premier și așa șubrezit. Așa a apărut şi dezbaterea faţă de riscurile reducerii fiscalităţii.
Bătălia pe Codul Fiscal a fost însă mai dificilă decât o anticipase inițial Klaus Iohannis. Reacție publică în favoarea reducerii fiscalității a fost amplă, inclusiv de la nivelul electoratului liberal, încît dacă președintele nu ar fi fost ajutat de BNR cu mesaje de prudenţă, publicul chiar nu ar fi înţeles care este problema cu reducerea bruscă a fiscalităţii.
Pentru moment, Victor Ponta a rămas cu guvernarea, Klaus Iohannis cu imaginea de echilibru, iar PNL se chinuie să explice cum s-a ajuns la un acord care amână chiar soluția propusă de liberali și confirmă propunerea guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu