Cioloș, scenarii pe masa PNL, după ce Guvernul Cîțu a picat: Nu votăm o mătură dacă e pusă acolo

Facebook Dacian Ciolos
Facebook Dacian Ciolos

Dacian Cioloş, preşedintele USR, a anunţat scenariile de lucru după ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură. 

Preşedintele USR a anunţat, însă, că singura variantă de guvernare pentru USR este o coaliţie cu UDMR şi PNL, dar fără Florin Cîţu în funcţia de premier.

El a mai spus şi că USR  nu va vota totuşi pe oricine în funcţia de premier, ci că vrea să discute cu PNL pentru a găsi o soluţie.  

"După ce această moţiune a trecut şi Florin Cîţu devine de astăzi istorie, USR-PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă PNL va dori acest lucru şi dacă PNL este în măsură să facă altă propunere de premier, în afară de Florin Cîţu. Suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei cu un program de reforme şi un calendar ataşat. Dacă nu, cealaltă variantă este rămânerea în opoziţie pentru USR, dacă PNL vrea să facă altă majoritate cu PSD, majoritate care a funcţionat pentru amânarea până la Sfântul Aşteaptă a moţiunii de cenzură USR şi AUR. Dacă acea moţiune ar fi fost susţinută, ar fi intrat în Parlament, ce s-a întâmplat azi se întâmpla de câteva săptămâni şi nu mai ajungeam în situaţia de azi, cu un Guvern demis în plină situaţie pandemică. Dar e mai bine mai târziu decât niciodată. Aşteptăm poziţia PNL, mingea e şi la dl preşedinte Iohannis, aşteptăm să ne invite la discuţii pentru a vedea care sunt formulele pentru refacerea coaliţiei. Dar singura formulă în care USR poate să intre la Guvernare este cu PNL şi UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîţu", a declarat Dacian Cioloş. 

Merge USR la Cotroceni înainte să discute cu PNL?

"Eu cred că firesc este ca primul pas să fie făcut de PNL, dacă vrea o coaliţie cu USR-PLUS. PNL poate decide acum. A avut premierul, are cei mai mulţi parlamentari din coaliţie. Dacă ne propune o discuţie, putem discuta şi înainte de a merge la Cotroceni. Dacă nu, vom merge la Cotroceni, dacă suntem invitaţi, vom vedea care este soluţia propusă de dl preşedinte şi în funcţie de asta vom lua decizii. O majoritate se poate construi cu PNL ca atare, dar cred că prima dată trebuie să ei ia o decizie. Apoi vom avea noi poziţia noastră, nu putem discuta cu părţi din PNL", a mai punctat Dacian Cioloş. 

"Nu votăm orice mătură"

"Dincolo de formula de Guvern, pentru noi cel mai important lucru este programul de guvernare şi de reformă. Avem un program negociat care conţine reforme care au fost amânate, inclusiv de premierul Florin Cîţu, avem PNRR adoptat şi asumat de România. Deci pentru noi cel mai important este să ştim că putem susţine punerea reformelor în aplicare. Un Guvern de tehnocraţi nu e pe radarul nostru acum. Eu am condus unul, cu o situaţie pe care o ştim în Parlament, şi îmi amintesc foarte bine câte limitări am avut în decizii care trebuiau luate. Din punctul meu de vedere, un Guvern de tehnocraţi ar însemna eşecul politicienilor din Parlament, dar să ajungem prima dată la acea variantă şi discutăm apoi", a mai precizat preşedintele USR. 

Întrebat ce se întâmplă dacă PNL renunţă la Florin Cîţu, dar vine cu un nume aleatoriu pentru funcţia de premier, Dacian Cioloş a răspuns ferm: "Vom fi foarte clari şi foarte precişi pe reformele pe care dorim să ni le asumăm cât mai repede dacă reuşim să constituim o majoritate. Nu pot spune că votăm orice, că votăm o mătură dacă e pusă acolo. Să vedem numele respectiv. Nu pot să spun că vom vota orice nume, dar suntem deschişi să găsim o formulă de Guvern care să funcţioneze". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel