Cine a "pârât" Guvernul Orban la Bruxelles. AUTODENUNŢ: Aşa zicea şi PSD

Foto: captură
Foto: captură

După ce Ludovic Orban a anunţat că nu va merge mai departe cu cinci ordonanţe de la Ministerul Fondurilor Europene, a dat şi vina pe "pârâcioşii care fac rău României". 

Europarlamentarul Cristian Ghinea s-a autodenunţat şi a spus că el este cel care a reuşit să oprească aceste ordonanţe. 

"OUG-urile lui Boloș au murit, dar metehnele PSD-iste rezistă. Și ce am mai făcut săptămâna asta E oficial deci, PM Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloș și l-a mustruluit. A inclus și ceva declarație despre pârâcioșii care fac rău României. Așa zicea și PSD.

În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară și că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naționalist. Nu știu la ce se referă PM cu pâra, am scris în România, și le-am zis direct în față ce am avut de spus, nu a fost vuiet la Bruxelles pe OUG-urile astea.", a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook. 

VEZI ŞI Orban, către Boloș în ședința de Guvern: Tema e delicată! Am luat o DECIZIE

De ce nu sunt bune ordonanţele

"Pe fond, o OUG voia să reglementeze o bucățică din viitoare structură instituțională a fondurilor europene 2021 - 2027. Era prost gândită. Sunt de acord cu regionalizarea, nu sunt convins că actualele ADR-uri sunt pregătite să facă programare. Am tot cerut o dezbatere pe bune despre cum facem cu cele peste 30 de miliarde de euro care vor veni.

Săptămâna viitoare voi publica o analiză completă, cu ce credem noi că ar trebui să însemne schimbarea de paradigmă, nu cârpeli.

Un al doilea OUG îl știm doar după nume, textul nu există în spațiul public (apropo, acum că sunt moarte, poate MFE să le publice?) se referă la obiectivul PNL privind conectarea localităților la rețelele de gaze.

Vreau să fiu foarte clar: susțin această idee. Românii din mediul rural merită să se bucure de acest semn al dezvoltării. Nu se rezolvă prin OUG și nici prin lege. Orban are dreptate să îl certe pe Boloș și să îl pună să caute cum se pot găsi soluții la nivel de legiferare mai mic. Întrebarea cheie acolo este: vom putea folosi bani europeni pentru aceste rețele de gaze?

Pentru asta, starea de spirit, cu Green Deal, e potrivnică. Tocmai azi dimineață am discutat cu colegii RENEW despre negocierile PE - Consiliu privind regulamentul fondului de dezvoltare regională. Împreună cu Vlad Botoș, i-am convins să susținem poziția Consiliului (fostul Parlament European a votat să nu se poată finanța rețele de gaze).

Ne coordonăm cu reprezentanța României aici pe subiect. Sper ca din negocieri să reiasă că se pot finanța activități pe domeniul gazelor ca soluție de tranziție energetică.

Deci, dacă vrem să băgăm gaze la țară, pașii sunt: să ne luptăm aici să fie eligibilă activitatea (și e foarte dificil dat fiind contextul european), apoi să venim cu date care să permită introducerea activității în viitorul Acord de Parteneriat cu UE, apoi să facă MFE ghiduri cu cap. Nici una dintre astea nu cere OUG.

Și dacă tot suntem la finanțări europene pentru gaze, ieri, Parlamentul European a respins în plen o obiecție a Comisiei de Mediu privind lista de Proiecte de Interes Comun. Pentru România lista asta cuprind conducte de gaze de interconectare. Toate grupurile politice sunt împărțite pe subiect - inclusiv PPE. Ieri grupul RENEW, pentru că delegația USR - PLUS este importantă în grup, a votat pentru respingerea obiecției. Nu a fost ușor să ajungem la asta, dar conductele vor putea fi finanțate în continuare.", a mai scris europarlamentarul USR. 

"Am oprit nişte OUG-uri proaste"

"Când caută inamici și pârâcioși, Ludovic Orban poate întreabă înainte. Programul PNL cu gazele la sate are nevoie de eforturi diplomatice și de conlucrare pentru a putea să ajungă să fie eligibil din bugetul european viitor. A da OUG nu ajută la nimic, e doar modul lui Boloș de a părea că se face util la șefii politici.

Până una alta, am oprit niște OUG-uri proaste.

Dacă nu știți, MFE are obligația prin regulament să organizeze consultări publice privind modul în care vom cheltui cele 30 de miliarde de la UE. Acest consultări cică se întâmplă acum. E normal să nu știți, pentru că sunt făcute pe sub masă, ca să bifeze o cerință. Între timp, Boloș dă OUG-uri cu bucățele din viitoarea arhitectură instituțională. Ideile sunt tot alea din sistem, iar Boloș nu schimbă nimic.

Dacă vi se pare că România a reușit să facă pasul spre dezvoltare cu bani europeni, atunci eu tac din gură.

Mie nu mi se pare. Și de aceea vreau să avem o discuție pe bune despre cum schimbăm radical monstruosul sistem birocratic de frecat hârtii, care consumă banii cu efect minimal.

Ministerul Fondurilor Europene a devenit un Minister al cheltuirii banilor fără cap și coadă. Asta trebuie să se schimbe. Luni voi publica primul episod din ceea ce sper să fie începutul unei dezbateri reale: Cum schimbăm paradigma.", a conchis Ghinea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel