Chirieac, despre retragerea lui Barna: Nu din proprie inițiativă

Dan Barna / Foto gov.ro
Dan Barna / Foto gov.ro

Consilierul PNL Adrian Moraru este de părere că situaţia în care se află vicepremierul Dan Barna este caz penal. Bogdan Chirieac a fost întrebat ce urmează, din punctul său de vedere, să se întâmple în perioada următoare. 

„Probabil, forțat de propriul partid, ar urma o retragere a domnului Dan Barna, dar ea nu se va petrece din proprie inițiativă. Chestiunea cu Fără penali în funcții publice era valabilă pentru PSD, nu pentru partidul domniei sale. Domnul Adrian Moraru - trebuie să recunosc - că are mare dreptate în ceea ce privește fundamental fapta de care este acuzat domnul Barna. O fi penală, nu o fi, dar imorală este”, a zis analistul politic Bogdan Chirieac, luni, 17 mai, într-o intervenție telefonică la Antena 3. 

„În același timp, potrivit zvonurilor din USR, domnul Cătălin Drulă, cu imagine foarte bună, ar fi gata să ia locul domnului Barna. Poate că zvonurile acestea nu sunt întâmplătoare în interiorul USR”, a comentat Bogdan Chirieac. 

Amintim că, după demiterea lui Vlad Voiculescu și mai multe runde de discuții și condiții puse în Coaliție, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord, liderii semnând „un act adițional” la protocolul Coaliției. Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai precizează în document.

„După episodul Vlăduț Vasilică Voiculescu, s-a stabilit că niciun ministru nu poate fi revocat decât cu acordul coaliției. Coaliția este peste Guvern. Sigur că acum ar trebui revocat unul dintre cei stăpâni ai coaliției, adică domnul Dan Barna. Lucrul acesta nu se poate face ușor, să fie foarte clar!”

Chirieac: Coaliția nu se rupe

„În privința coaliției, ea nu se rupe. Indiferent de problemele lui Dan Barna, USR va rămâne la guvernare. Cine crede că USR se retrage și PNL va face un guvern minoritar, sprijinit de PSD, cred că se înșeală în acest moment. Lucrul acesta nu se va întâmpla în niciun caz în 2021, poate anul viitor, prin toamnă.

Dar acum USR, după cum vedeți, se ține de scaun așa cum nu ați mai văzut niciun partid politic în România. Doamna Clotilde Armand la Sectorul 1, domnul Dan Barna de funcția de vicepremier. L-ați văzut pe domnul Vlad Voiculescu, dat jos din funcția de ministru al Sănătății, voia să fie repropus, apoi să apară consilier la doamna Mihăilă, de altfel și-a pus o marionetă acolo. USR - PLUS se agață de putere cum nu am mai văzut până acum”, a conchis Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel