Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi examinată în iunie

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Consiliul European va examina cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul reuniunii din iunie.

Cererile de obținere a statutului de candidat pentru aderarea la UE ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei vor fi examinate de Consiliul European la următoarea reuniune din iunie. Anunțul a fost făcut pe site-ul instituției europene.

”Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii sale din iunie” a scris Consiliul European în concluziile reuniunii din 30 mai privind situația din Ucraina.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie. La mijlocul lunii aprilie, Chișinăul a primit prima parte a chestionarului de aderare, pe care l-a completat și l-a transmis organelor europene în 20 aprilie. Imediat a primit și a doua parte a chestionarului, completat și transmis la Bruxelles în 12 mai. Între timp, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut ca Republica Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderare, notând că guvernarea de la Chișinău se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale și lăudând eforturile depuse de autorități și societate în ajutorarea refugiaților ucraineni, conform Deschide.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a demisionat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, anunță serviciul de presă al Legislativului.

„În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.

Cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.

Alexandru Esaulenco s-a născut la 23 septembrie 1977, în orașul Chișinău, Republica Moldova. În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal. 

În perioada 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începînd cu luna noiembrie 2018 (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel