Cele şapte minuni ale lumii. Una dintre minuni a ars pe 21 iulie-VIDEO

Templul zeiţei Artemis din Efes, considerat ca cea de-a patra dintre cele şapte minuni ale lumii antice, ar fi ars pe 21 iulie, 365 î.e.n. potrivit estimărilor arheologilor.

Artemis, soră geamănă cu Apollo, era fiica lui Zeus şi a lui Leto. La început a avut aceleaşi atribute cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi şi moarte printre muritori. Artemis îşi secondează fratele în numeroase acţiuni: îl însoţeşte în exil atunci când Apollo ispăşeşte omorârea Pythonului e alături de el în războiul troian, participă împreună la uciderea copiilor Niobei.

Templul Dianei din Efes, cunoscut şi sub numele de Artemison, a fost început în anul 620 i.e.n., de Chersiphron, refăcut de Paeonis din Efes în anul 550 i.e.n. şi complet reconstruit de Deinocrates, între 350 şi 323 i.e.n.

Templul zeitei Artemis se considera a fi cea mai frumoasa structura construita vreodata. Edificiul a fost modelat în stil ionic, cu o lungime de 125,8 metri și lățimea de 65 de metri  avea 127 de coloane decorate cu reliefuri.  In interiorul templului se afla statuia zeitei Artemis,de 2 m, acoperita cu aur şi argint.

Templu a fost mandria celor din Efes pana in anul 356 I.Hr. cand, Herostratus (un tanar din Efes) l-a ars din temelii crezind ca numele lui va intra in istorie. Ciudat sau nu, Templul lui Artemis a fost distrus in aceeasi noapte in care s-a nascut Alexandru cel Mare. Cand el a cucerit Asia Mica, s-a oferit sa-l reconstruiasca, ceea ce s-a si intamplat.

[citeste si]

Noua constructie a fost definitivata dupa moartea lui in 323 I.Hr. Sfantul Paul a vizitat orasul Efes in primul secol d.Hr. predicand crestinismul. Aici  s-a lovit de veneratia pe care locuitorii o aveau pentru zeita Artemis. In anul 262 d.Hr., templul a fost distrus de goti. Locuitorii au planuit sa-l reconstruiasca dar intre timp au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.

Philon a spus despre templu: "Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceaţa". 

Efesul a fost unul din cele mai bogate centre bancare ale lumii antice, cu un templu magnific ce a fost intr-adevar una din Cele Sapte Minuni ale Lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel