CEDO. Tudorel Toader, întrevedere privind condiţiile din penitenciare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are o întrevedere, marţi, 16 ianuarie, cu preşedintele CEDO referitoare la foaia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii-pilot privind condiţiile din penitenciare. 

'Marţi voi avea o întrevedere cu preşedintele CEDO. Pe data de 25 ianuarie trebuie, ca termen limită, să prezentăm foaia de parcurs. Noi avem foaia de parcurs de multă vreme redactată. În fiecare zi mai adăugăm câte ceva. (...) Eu voi avea întrevedere, experţii vor avea întrevedere la Grefa Curţii. Voi prezenta în Guvern. Am vorbit şi cu premierul în acest sens, după care, cel mai probabil luni, pe 22 ianuarie, trimitem memorandum, foaia de parcurs, la CEDO', afirma, pe 11 ianuarie, Tudorel Toader.

Întrevederea se va desfăşura la sediul CEDO, începând cu ora 14.00.

Anterior, ministrul Tudorel Toader anunţa pe Facebook că pe 16 ianuarie conducerea MJ va avea o întrevedere cu personalul din Grefa CEDO pe această temă. 'Ulterior, o echipă de experţi de la justiţie - externe - interne - finanţe - probaţiune şi ANP va avea o întrevedere cu personalul din Grefa CEDO. Întrevederea se va desfăşura la sediul CEDO şi se va referi la punerea în executare a măsurilor luate. (...)', preciza Toader.

Pe 8 ianuarie, MJ a găzduit întâlnirea Grupului de lucru care a avut ca scop discutarea calendarului pentru punerea în aplicare a măsurilor în vederea soluţionării problemei supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie. Potrivit unui comunicat al MJ, a avut loc întâlnirea Grupului de lucru stabilit în anul 2012 prin Memorandumul cu tema 'Efectele constatării încălcării de către România a interdicţiei tratamentelor inumane sau degradante în cauza Iacov Stanciu împotriva României', lucrările fiind conduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, participând reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe - Agentul Guvernamental pentru CEDO, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi ai direcţiilor de specialitate din cadrul MJ.

Hotărâre-pilot

Sursa citată menţiona că, la data de 25 aprilie 2017, CEDO a pronunţat hotărârea-pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României (numerele 61467/12, 39516/13, 48231/13 şi 68191/13) în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie din închisorile şi centrele de reţinere şi arest preventiv din România.

[citeste si]

Prin dispozitivul acestei hotărâri, arată MJ, Curtea a solicitat statului român ca, până la data de 25 ianuarie, să prezinte, în cooperare cu Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei, un calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor în vederea soluţionării problemei supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel