EXCLUSIV  Ce zice Meleșcanu despre învățământul dual: Am primit o scrisoare de la Comisia Europeană

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Teodor Meleșcanu a vorbit despre învățământul dual și despre importanța sa în România.

Teodor Meleșcanu a vorbit, într-un interviu acordat pentru DC News, despre sistemul de învățământ dual, o măsură de succes a fostei guvernări social-democrate, care presupunea îmbinarea învățământului normal cu învățarea unei meserii.

„Învățământul dual a fost una dintre chestiunile de succes ale guvernării PSD-ALDE, prin crearea acestui sistem în care sistemul de învățământ național se îmbină cu companiile care sunt interesate în a avea o forță de muncă foarte bine calificată. Este unul dintre cele mai mari succese pe care le-am avut. Zilele trecute am primit de la Comisia Europeană o scrisoare de felicitări pentru învățământul dual, pentru ceea ce am introdus. E un sistem în care, după școala primară, intri într-o formă de educație în care îți continui învățământul, dar, în același timp, intri și într-o zonă în care te califici într-o meserie sau alta, cu sprijinul acestor companii, împreună cu bugetul de stat, pentru a oferi o slujbă bine plătită", a spus Meleșcanu.

Comasarea ministerelor a dus la desființarea sistemului

Meleșcanu a explicat că un proiect de lege desființează Agenția pentru Învățământul Dual, program în care nu doar România a fost implicată, ci au participat și alte țări, precum Elveția, Germania și Norvegia.

„Prin comasarea unor ministere, avem deja în Senat o sesizare, e un proiect de lege care desființează sistemul Agenția pentru Învățământul Dual, în condițiile în care, pe acest program, nu am fost doar noi implicați. Au fost și bani elvețieni, din partea Germaniei, din partea Norvegiei, care au investit în acest sistem de învățământ dual și nu pot să înțeleg de ce trebuie să desființezi un lucru care se face foarte bine. Am văzut și o scrisoare a ambasadorului Belgiei care spunea că de 20 de ani se chinuie să facă această formă de învățământ și la ei, iar noi, în România, am reușit în 2 ani să facem acest lucru", a mai spus Meleșcanu.

Ce se întâmplă cu copiii?

 

Președintele Senatului a argumentat că aceste măsuri sunt luate pentru a aduce probleme românilor, nu pentru a le rezolva, și că eliminarea Agenției ridică foarte multe semne de întrebare.

„Acum, când vorbim, este desființată Agenția pentru Învățământ Dual. Astea sunt probleme la fel ca și cu pensiile și cu activitatea în sistemul nostru de stat și sistemul nostru privat. E una dintre măsurile care s-au adoptat și fără să evaluezi care sunt consecințele. Ce se întâmplă cu acești copii? Ce se întâmplă cu piața muncii din România. Avem nevoie de oameni bine calificați, care să poată să trăiască în România, nu să se uite după posibilitatea de a pleca din România. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le acceptăm așa cum sunt, dar nu sunt acceptabile. Măsuri de genul acesta nu au niciun fel de importanță pentru români decât altele pe care le au acum", a adăugat Meleșcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel