Caraş-Severin: Poliţiştii din judeţ au aplicat peste 160 de sancţiuni pentru delicte silvice, în primele 9 luni

Poliţiştii cărăşeni au aplicat, în primele nouă luni ale anului, mai bine de 160 de sancţiuni contravenţionale şi au confiscat material lemnos în valoare de aproape o sută de mii de lei.

"În primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii cărăşeni au efectuat, în colaborare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu, 828 de acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea neregulilor în domeniul silvic, în urma cărora au fost aplicate 164 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 223.000 lei şi au fost ridicaţi în vederea confiscării peste 383 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 96.000 lei, precum şi alte bunuri", se arată într-un comunicat al IPJ Caraş-Severin, remis, miercuri, Agerpres.

În cadrul acţiunilor au fost verificate peste 1.600 de mijloace de transport încărcate cu material lemnos, 11 exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, ocoale silvice, târguri, pieţe şi oboare. Au fost ridicate în vederea confiscării şi 13 instrumente folosite la tăierea materialului lemnos, patru autovehicule folosite la transportul acestuia, un atelaj hipo, dar şi alte bunuri.

Totodată, în perioada analizată au fost sesizate 168 de infracţiuni la regimul silvic, reuşindu-se documentarea activităţii infracţionale şi continuarea urmării penale faţă de 37 de persoane, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni silvice, se precizează în acelaşi comunicat.

La acţiunile şi controalele desfăşurate în baza planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier "Scutul Pădurii" au luat parte instituţii cu drept de control în acest domeniu, respectiv Garda Forestieră Timişoara, Direcţia Silvică Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin şi structurile teritoriale ale poliţiei de frontieră. Acestea au avut drept obiectiv principal păstrarea integrităţii fondului forestier naţional prin prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, respectiv descoperirea şi incriminarea faptelor ilegale asociate din circulaţia, exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos. De asemenea, s-a urmărit prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia, a transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos şi a tuturor faptelor ilicite care aduc atingere regimului silvic, precum şi tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc astfel de fapte.

Poliţiştii susţin că vor continua activităţile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic şi în perioada următoare.

În contextul sezonului rece, poliţiştii readuc în atenţia persoanelor care îşi procură lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor, obligaţia de a-l achiziţiona pe bază de documente legale de la ocoalele silvice sau societăţile comerciale de profil, legislaţia în vigoare prevăzând, în mod expres, faptul că vânzarea sau cumpărarea de material lemnos fără documente de provenienţă legală constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 15.000 lei şi confiscarea materialului lemnos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel