Canada: Numirea unui consul onorific sirian controversat provoacă jenă la Ottawa

Titulara portofoliului afacerilor externe din guvernul canadian s-a declarat surprinsă să afle că un apropiat al regimului lui Bashar al-Assad a fost numit consul onorific sirian la Montreal şi a solicitat o anchetă internă, a declarat marţi o sursă guvernamentală citată de AFP.

Waseem Ramli, un om de afaceri din Montreal apropiat al regimului sirian, a fost numit recent consul onorific în urma unei întâlniri cu prim-ministrul la final de mandat Justin Trudeau cu prilejul unei strângeri de fonduri pentru Partidul liberal, a dezvăluit luni revista Maclean's.

Cabinetul ministrului de externe Chrystia Freeland nu a fost informat, întrucât este vorba despre o nominalizare de nivel scăzut gestionată de funcţionari canadieni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Guvernul canadian va revedea criteriile de nominalizare şi examinează posibilitatea de a-i ridica acreditarea lui Waseem Ramli, potrivit aceleiaşi surse.

"Sunt şocată de comentariile consulului onorific sirian la Montreal în presă, precum şi de opiniile pe care le-a împărtăşit pe reţelele sociale şi alte platforme", a reacţionat luni seară Chrystia Freeland pe Twitter.

"Nici echipa mea, nici eu nu eram la curent că funcţionarii de la departamentul Afaceri mondiale au aprobat numirea sa. Am cerut ministerului să examineze această chestiune imediat", a adăugat ea.

Bărbatul, care conduce un Hummer roşu pe care arborează o fotografie a lui Bashar al-Assad şi drapelul sirian în timp ce se deplasează pe străzile din Montreal, a publicat o fotografie cu el şi cu preşedintele sirian pe contul său de Facebook, unde nu îşi ascunde susţinerea faţă de regim.

Consulii onorifici nu sunt diplomaţi de carieră şi nu sunt de obicei remuneraţi. Ei nu au dreptul de a-şi exprima public opiniile politice, notează AFP.

Primind acest rol, Waseem Ramli devine de facto punctul de contact oficial între zeci de mii de refugiaţi care au fugit de războiul din Siria şi au fost primiţi de guvernul lui Justin Trudeau în ultimii ani şi administraţia fostei lor ţări.

Consulatul sirian de la Montreal ar urma să se redeschidă pe 1 octombrie şi va fi, alături de un alt birou de la Vancouver, singura prezenţă diplomatică a Siriei în America de Nord, potrivit Maclean's.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel