EXCLUSIV  Campanii electorale în România. Detalii greu de imaginat de la ”firul ierbii” de acum 100 de ani

Istoricul Bogdan Bucur a vorbit despre desfășurarea campaniei electorale în România interbelică. Imaginea bătăliilor electorale acum aproximativ 100 de ani e greu de conceput azi.

În condițiile în care în România se desfășoară în această perioadă alegerile prezidențiale urmate de locale și parlamentare anul viitor, e interesent de comparat campania din zilele noastre cu campaniile electorale din timpul României interbelice.

În contextul unui interviu despre volumul său „Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, istoricul Bogdan Bucur a vorbit și despre campaniile electorale de acum aproape 100 de ani.

Fără televiziune, internet și rețele sociale, adversarii politici mergeau din sat în sat pentru a convinge electoratul. Iar nu de puține ori aceștia se intersectau în același sat. 

Istoricul a amintit că în perioada interbelică în România s-au desfășurat nenumărate rânduri de alegeri, Parlamentul fiind frecvent dizolvat. „În carte sunt prezentate toate datele. Au fost cel puțin două momente în care trei ani consecutiv au avut loc alegeri parlamentare.

Am observat că oamenii, mai ales în provinciile istorice alipite în 1918, nu erau obișnuiți ca oamenii politici să vină în satul lor și să se bălăcărească, să se jignească, aruncându-și unul în spatele celuilalt cele mai grele cuvinte ale limbii române, cuvinte desprinse din jargnoul penal”, a precizat Bogdan Bucur.

Istoricul spune că în perioada interbelică candidații mergeau în sate pentru campanie iar acolo își aruncau unul celuilalt cuvinte și acuze greu de reprodus. 

Bogdan Bucur a subliniat că „populația rurală din Bucovina, Transilvania, Basarabia” avea contactul cu ”domnii de la oraș”, cum îi numeau pe politcieni, care veneau la țară și se jigneau ca la ușa cortului în termeni precum ”trădător”, ”criminal”, ”hoț”, ”bandit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel