Buzău: Peste 1.500 de soiuri de legume româneşti autentice, reabilitate de cercetători

Cercetătorii Staţiunii legumicole Buzău au reuşit în acest an reabilitarea a circa 1.500 de soiuri de legume româneşti provenind din toate bazinele legumicole din ţară, în special din Dâmboviţa, Olt şi Cluj. 

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, peste 60 la sută sunt soiuri de tomate româneşti.

'Au fost colectate seminţe de la grădinari din Dâmboviţa, Olt, Cluj şi din alte zone ale ţării şi au fost reabilitate peste 1.500 de soiuri de legume, dintre care 1.000 de soiuri de tomate vechi, populaţii locale cultivate de ţărani din generaţie în generaţie, dar care nu au fost niciodată înmatriculate în catalogul oficial', a declarat Costel Vânătoru. Cercetătorul susţine că au fost descoperite foarte multe soiuri valoroase, care riscau să dispară.

'Multe dintre aceste soiuri au o rezistenţă deosebită la variaţiile climatice, au un gust şi o aromă deosebite, sunt productive şi trebuie readuse urgent în cultură', a mai declarat sursa citată. Potrivit lui Costel Vânătoru, din cauza constrângerilor financiare, doar câteva zeci de soiuri reabilitate vor fi omologate în următorii 3-4 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel