EXCLUSIV  Bulai, despre dispariția lui Iliescu: Studenții mei habar nu au cine e Ion Iliescu. Noi abia în 1990 aflasem cum arătau Dej, Maurer sau Chivu Stoica

Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu
Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu

În cadrul emisiunii „Nod în Papură” sociologul Aflred Bulai, alături de jurnalistul Val Vâlcul, au dezbătut modul în care tinerii se raportează la istoria recentă a României.

Profesorul Bulai a mărturisit că mulți dintre studenți nu doar că nu sunt interesați de istoria comunismulu, dar nici măcar nu știu cine e Ion Iliescu, primul președinte al României după Revoluția din 1989.

„Studenții meu și ai tăi, mulți dintre ei, nu știu nici cine e Ion Iliescu, nu mai vorbim de informații despre Nicolae Ceaușescu. Păi Iliescu nu a mai apărut de cât eram în școala generală. Unii nici nu s-au născut când Iliescu a dispărut din viața publică”, a precizat ironic Alfred Bulai, în momentul în care dezbătea modul în care tinerii se raportează la trecutul recent.

Discuția a avut loc în contextul în care jurnalistul Val Vîlcu a subliniat că documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” e un film bun, dar având în vedere că nu are context, sunt prezentate doar imagini din viața dictatorului, mulți tineri nu știu cum să se raporteze la el.

Profesorul Alfred Bulai a admis că persoanele care au trăit în perioada respectivă ori cunosc evenimentele istorice petrecute în ultimele decenii au posibilitatea să decodifice altfel documentarul lansat în 2010 și care a venit în opinia sa cu o altă perspectivă de marketing.

„Până târziu în anii 1990 eu nu știam cum arăta Gheorghe Gheorghiu Dej, pentru că eram copil. Nici Petru Groza, Maurer, Chivu Stoica și alții lideri importanți din anturajul lui Ceaușescu nu știam cum arătau”, și-a amintit Alfred Bulai.

Dialogul a avut loc în cadrul emisiunii Nod în Papură, difuzată în fiecare zi de sâmbătă la DC News.

Dosarul Revoluției a ajuns din nou în instanță

Amintim că la începutul acestei luni Parchetul General a anunțat trimiterea în judecată a mai multor inculpați, în ”Dosarul Revoluției”, printre care se numără și fostul președinte Ion Iliescu, acuzați de crime împotriva umanității.

Redăm anunțul PÎCCJ: 

”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, (...) este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ”Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

Ion Iliescu – fost președinte al României;

Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și

Iosif Rus – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare

fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute și pedepsite de art. 439 alin. 1 lit. a,g,i și k din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel