Brexit: Evoluţie pozitivă, însă nu s-a ajuns deocamdată "la capăt", apreciază Angela Merkel

Negocierile în vederea unui acord asupra Brexit-ului "sunt pe o cale mai bună" decât în trecut, însă mai este drum de făcut pentru a ajunge la un acord, a apreciat joi cancelarul federal german Angela Merkel, informează AFP.

"A existat o evoluţie semnificativă în timpul ultimelor zile, suntem pe o cale mai bună, însă nu (am ajuns) încă la capăt", a declarat cancelarul federal german în faţa Camerei Deputaţilor la Berlin, cu puţin timp înaintea unui summit european dominat de acest subiect, scrie Agerpres.

Ea a subliniat că sarcina rămâne una complicată şi echivalează cu "cuadratura cercului", în special în ceea ce priveşte statutul Irlandei de Nord. "Nu pot să vă spun în ce fel se va încheia summitul european mâine", a adăugat Merkel.

Angela Merkel a afirmat că, indiferent de situaţie, europenii "nu vor permite" ca "ura şi violenţa" să reapară în această regiune din cauza apariţiei unei "frontiere dure" între Irlanda de Nord şi restul Irlandei, după ce Regatul Unit va ieşi din UE.

Această problemă se menţine în centrul controversei între Londra şi UE şi este o sursă de tensiune între premierul britanic Boris Johnson şi aliaţii săi politici din Ulster, care se încăpăţânează să fie trataţi diferit de restul Regatului Unit.

Joi, Boris Johnson a încasat o serioasă lovitură după ce aliatul său local, partidul nord-irlandez DUP, a respins "în starea actuală" compromisul său asupra Brexit-ului, chiar înainte de începerea summitului european. Or, Johnson are nevoie în Camera Deputaţilor britanici de sprijinul DUP dacă vrea să fie acceptat un eventual acord asupra Brexit-ului de Parlamentul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel