Boc îşi va da demisia după ce va fi promulgat Codul Muncii. Scenariu prezidenţial pentru uzul PDL

emil boc
emil boc

Surse din interiorul PDL au declarat pentru De Ce News că, la nivelul conducerii acestei formaţiuni, se discută despre demisia premierului, după ce va intra în vigoare noul Cod al Muncii. Mai precis, oamenii lui Traian Băsescu au circulat în partid informaţia potrivit căreia Emil Boc i-ar fi promis preşedintelui că îşi va depune demisia, după ce va fi promulgat Codul

Cum miercuri, 16 martie, sunt toate şansele ca moţiunea să fie respinsă, va urma o contestaţie a USL la Curtea Constituţională, ce va fi depusă joi sau vineri. Curtea va respinge obiecţiile în circa 10 zile, deci la sfârşitul lunii martie-începutul lunii aprilie preşedintele ar urma să primească demisia lui Emil Boc. Acest gest ar permite numirea unui premier tehnocrat, singurul nume vehiculat în acest moment fiind cel al lui Sorin Mândruţescu, actual CEO al Oracle România şi preşedinte AmCham, la fel ca fosta consilieră prezidenţială, Alexandra Gătej.

Ipoteza venirii lui Mândruţescu la Palatul Victoria nemulţumeşte ambele tabere din partid: aripa care îl susţine pe Emil Boc pierde pârghiile de control în guvern, cea care îl sprijină pe Vasile Blaga va avea noi dificultăţi în a obţine şefia partidului.

Toţi pedeliştii sunt nemulţumiţi de varianta unui tehnocrat, mai ales că imaginea lui Mândruţescu e foarte proastă în PDL. Ca element de culoare,  se spune că „tehnocratul lui Băsescu“ este chiar mai înfumurat ca Teodor Baconschi, viitorul candidat la preşedinţie.

Manevra are sens doar ca o încercare de a ține sub control PDL

Motivația unei astfel de manevre riscante este dificil de identificat. Odată depusă demisia de către premierul Emil Boc se deschide calea unei noi majorități parlamentare. Unii pedeliști, dar și UDMR-ul,  ar putea profita de acest moment pentru a se desprinde de un partid în cădere liberă. Aliații PDL au oferit ca scuză electoratului nevoia de stabilitate politică. Ori, tocmai demisia lui Boc ar destabiliza scena politică, mai ales că se suprapune cu alegerile din PDL, aflate la doar câteva săptămâni distanță.

O ipoteză demnă de luat în calcul ar fi cea în care, după o încercare nereușită de a impune un tehnocrat, președintele Băsescu s-ar întoarce la Emil Boc, care între timp a câștigat alegerile în PDL, din poziția de premier interimar. O reconfirmare a lui Emil Boc, văzut ca ultimă soluție după o perioadă de turbulențe politice, ar exclude alte încercări de preluare a purterii de către USL, până la alegerile la termen.

Nici varianta unei manevre cu impact electoral în 2012 nu stă în picioare. Eventuala creștere economică nu ar fi asociată cu PDL, ci noul premier, în schimb dificultățile (care nu pot fi puse în sarcina ”tehnocratului”) rămân a fi decontate tot de alianța aflată la guvernare.

Cel mai probabil, se încearcă, prin agitarea sperietorii cu ”tehnocratul” sau chiar cu trecerea în opoziție, o aliniere a pedeliștilor în jurul lui Băsescu și Boc.

Citeşte şi:

Oamenii lui Blaga au primit telefoane de amenințare. Lupte dure în PDL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel