Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Scandaluri care au ZGUDUIT Biserica Ortodoxă Română. Ce decizie s-a luat

Biserica Ortodoxă Română, în ultima perioadă, a fost zguduită de diferite scandaluri, cele mai sonore dintre acestea vizându-i pe Cristian Pomohaci, cunoscut şi în calitate de cântăreţ de muzică populară, şi Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul. În acest context, imaginea Bisericii Române a avut de suferit. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că "s-a acţionat cu maximă fermitate, după o analiză riguroasă".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, contactat de redactorii DC News, a declarat că aceste cazuri au fost unele foarte triste pentru credincioşi. „Biserica a luat la cunoştinţă aceste cazuri cu multă îngrijorare, s-a acţionat cu maximă fermitate, după o analiză riguroasă. În acest context, şi presa a avut un rol important, pentru că ea a semnalat aceste derapaje, care, altfel, poate nu ar fi fost cunoscute la maxima lor amploare", a spus Vasile Bănescu. 

„În consecinţă, s-a decis caterisirea persoanelor în cauză, mă refer la fostul preot Pomohaci, la mutarea disciplinară a unui stareţ din Maramureş, care a rămas un simplu monah în stare de pocăinţă la ora actuală, şi în cazul fostului episcop de Huşi retragerea sa. Este actualmente monah, o persoană care nu va mai reprezenta oficial Biserica niciodată. Este în stare de penitenţă", a declarat, pentru DC News, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Aceste cazuri constituie excepţii, a mai spus Vasile Bănescu, „ele nu descriu profilul clericului ortodox". „Ca în orice instituţie, trebuie ţinut cont de raportul dintre pădure şi uscăturile ei. Biserica nu este locuită doar de persoane cu o viaţă extraordinar de frumoasă din punct de vedere moral, ea este şi spaţiul în care trăim noi toţi oamenii, mai mult sau mai puţin păcătoşi. Atunci când aceste cazuri fac parte însă din registrul clerical, ele atrag atenţia mai mult", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Mesaj pentru credincioşi

Acesta a transmis şi un mesaj pentru credincioşi, şi anume „să rămânem ataşaţi de valorile creştine, care nu pot fi în niciun caz şi niciodată suspendate din cauza unor astfel de derapaje personale".

Ce poate face Biserica Ortodoxă Română?  

„Să înăsprească filtrul prin care cineva trebuie să treacă înainte de a deveni cleric, este vorba despre învăţământul teologic, care presupune permanent o îmbunătăţire, un rafinament în plus al vieţii spirituale a studenţilor care se pregătesc pentru o viitoare traiectorie clericală. Se pot face câteva lucruri şi Biserica a devenit şi mai atentă la asemenea derapaje. În orice instituţie există această posibilitate, a unei deraieri morale a unui membru. Lucrurile trebuie tratate cu seriozitate şi astfel s-a şi întâmplat. Dacă vorbim de aceste cazuri acum, vorbim din fericire la trecut, pentru că ele au fost tranşate cu maximă fermitate", a declarat Vasile Bănescu.

[citeste si]

În acest context, amintim că Parchetul General a preluat, la data de 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă. Totodată, amintim că termenul de judecată în cazul apelului promovat de Cristian Pomohaci a fost fixat pentru 19 septembrie. 

În ceea ce-l priveşte pe episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, în centrul unui al scandal, acesta a decis să depună în fața Sfântului Sinod o cerere de retragere din funcția de episcop de Huși, în condițiile în care se consideră în continuare nevinovat. Nu va mai putea candida pentru vreo funcție și nici nu va putea sluji la altar, rămânând, ca monah, în Biserică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel