Biden: Misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august

Biden: Misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august
Biden: Misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august, dând asigurări că americanii 'şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste, transmit Reuters şi AFP.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani 'pentru a construi o naţiune', a spus Biden, potrivit căruia aceasta este 'responsabilitatea' afganilor înşişi. Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că 'nu este inevitabil' ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

'Nu este inevitabil', despre o posibilă victorie a talibanilor

'Nu este inevitabil', a răspuns el unei întrebări despre o posibilă victorie a talibanilor, care îşi intensifică ofensiva în Afganistan. Joe Biden a mai dat asigurări că autorităţile afgane au 'capacitatea' de a asigura continuitatea guvernării. Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă serviciile americane de informaţii au prevăzut căderea guvernului afgan, Biden le-a răspuns categoric: 'Nu este adevărat'.

'Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan'

El a menţionat totuşi că este 'foarte improbabil' că 'nu va exista decât un guvern unit în Afganistan care să controleze toată ţara'. În acelaşi timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va 'continua' în pofida retragerii trupelor.

'Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan', a insistat el. 'Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo', a adăugat preşedintele. El s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine.

'Există un loc pentru voi'

'Există un loc pentru voi' în SUA, le-a promis Biden. Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de 'peste 90%' retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel