Biden a devenit primul președinte care comemorează Masacrul de la Tulsa din 1921

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Joe Biden a devenit primul președinte american care comemorează Masacrul de la Tulsa din 1921.

Conform BBC, președintele SUA, Joe Biden, a ales să comemoreze unul dintre cele mai grave incidente rasiale din istoria Statelor Unite. Biden a zburat marți în Tulsa, Oklahoma, pentru a marca a 100-a aniversare a atacului care a avut 300 de victime afro-americane. Cele două zile de violență pornite de un grup de albi au fost în general omise de manualele de istorie vreme de zeci de ani. Abia anul trecut au revenit în atenția publică, după marșuri uriașe care cereau justiția rasială.

Ce s-a întâmplat în cartierul Greenwood din Tulsa?

În data de 31 mai 1921, un grup de americani albi a dat buzna în cartierul Greenwood din Tulsa, o zonă în care locuitorii erau predominant de culoare. Comunitatea, cunoscută după mumele de „Wall Street-ul Negru”, era cea mai bogată zonă afro-americană din Statele Unite. Totul până când gruparea de albi a ales să ardă casele și afacerile locale în timpul atacului. Pe lângă cele 300 de vieți pierdute, foarte mulți afro-americani au fost răniți și lăsați pe străzi. În anii ce-au trecut, multe înregistrări oficiale s-au pierdut, iar școlile nu au abordat acest subiect.

Ce a spus Biden, în timpul vizitei sale?

„Pentru prea multă vreme, istoria a ceea ce s-a întâmplat aici a fost silențioasă, acoperită de întuneric. Dragi americani, aceasta nu a fost o răscoală. Vorbim despre un masacru, unul dintre cele mai rele din istoria noastră. Dar nu singurul”, a transmis Joe Biden, la fața locului. La mai puțin de doi ani după masacru, o altă grupare de albi a distrus orașul Rosewood din Florida, tot populat de afro-americani. În data de 31 mai, Biden a depus documentele pentru a proclama zi de pomenire.

 „Le onorăm moștenirea comunității Greenwood și a Wall Street-ului Negru prin reafirmarea promisiunii de a crește justiția rasială în guvernul nostru și prin eliminarea rasismului sistematic din legile, politicile și inimile noastre”, s-a arătat într-un comunicat al Casei Albe. Există doar trei supraviețuitori ai masacrului care sunt încă în viață și au vârste cuprinse între 101 și 107 ani. Biden urma să se întâlnească cu ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel