Bătălia de la Mărășești. Câmpul de luptă, reconstituit de Muzeul de Istorie

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917
Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917

Câmpul de luptă de la Mărăşeşti, acolo unde militarii români s-au opus armatei germane în primul război mondial, este reconstituit la Muzeul Naţional de Istorie. 

Mai mult de o tonă de pământ, crengi de prin parcuri şi bucăţi de pavaj scos din Centrul Vechi al Bucureştiului - asta au cărat muzeografii în camera în care putem vedea arme şi obuze, cartuşe şi morminte, informează TVR.

Reconstituirea câmpului de luptă de la Mărăşeşti a fost o temă în premieră pentru muzeografi: au cărat cu roaba peste o tonă de pământ pentru a acoperi 80 de metri pătraţi din incinta muzeului. Apoi au adus crengi şi bucăţi de pavaj pentru a reconstitui urmele luptelor dure de acum 100 de ani.

În peisajul de război sunt două manechine, soldaţi morţi, unul român şi unul neamţ. În rest sunt obiecte - armament şi muniţie originale, chiar din timpul Marelui Razboi.

Bătălia de la Mărăşeşti a fost, prin durată, proporţii şi intensitate cea mai mare confruntare de pe teritoriul românesc în decursul războiului mondial. A durat o lună întreagă, iar Puterile Centrale au fost fortate să renunțe definitiv la acțiuni ofensive pe frontul românesc. Armata Română a scos din luptă 60000 de soldați germani, care au murit, dispărut sau au fost răniţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel