Băsescu a lansat o diversiune ușoară, de vară. Află cine va fi noul ministru al fondurilor europene

basescu-cotroceni-scaun
basescu-cotroceni-scaun

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat  luni că ministerul pentru fondurile europene va fi înfiinţat imediat după reunirea Parlamentului în sesiunea de toamnă. Deputatul Valeriu Zgonea (USL) ne-a declarat că PDL va evita un vot în Parlament, pentru a satisface această nouă  directivă prezidențială, ceea ce înseamnă că postul nu va merge la UNPR, respectiv la Marian Sârbu. ”Au nevoie de o marionetă, un om de paie care să răspundă pentru modul în care se cheltuie banii UE, dar fondurile vor fi dirijate de aceiași oameni și veți vedea că panglicile vor fi tăiate de aceeași persoană. Când va veni vremea să dea socoteală pentru nereguli,va fi aruncată vină pe cel pus la înaintare: fie Leonard Orban, fie, mai degrabă, Bogdan Mănoiu”, ne-a declarat Valeriu Zgonea.

”Structurile de control al fondurilor europene trebuie puse într-o legătură cu Guvernul. Vor fi concentrate în coordonarea unui ministru, imediat ce vine Parlamentul şi putem modifica organizarea structurii Guvernului. Aceste instituţii controlează derularea licitaţiilor, cheltuirea banilor. Acest minister trebuie să fie condus de un om credibil la Bruxelles. Ştiu cine va fi, e un om convenit cu premierul”, a spus Traian  Băsescu, la TVR. Această formulare ambiguă i-a lăsat pe unii să înțeleagă faptul că structura guvernului se va modifica, deci cabinetul Boc va avea nevoie de un nou vot de investitură. Până acum, Coaliția aflată la guvernare a  mers doar pe angajarea răspunderii. Opoziția era  nevoită să strângă jumătate plus unu din voturile parlamentarilor, pentru a-l demite  pe Boc, iar Puterea se limita la manevra ”Loctite”: își lipea reprezentanții de scaun, pentru a nu avea surprize.

Anunțul lui Traian Băsescu părea să deschidă calea unor negocieri pentru refacerea majorității. ”Este o diversiune ușoară, de vară, consideră Valeriu Zgonea. Actualul șef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogadan Mănoiu, are rang de ministru și este un apropiat al președintelui Băsescu, care l-a susținut pentru acest post. Nu e nevoie decât de o Ordonanță de urgență, prin care să adauge noi atribuții acestui Departament. Este nevoie să revină Parlamentul din vacanță pentru că Boc nu are voie să emită ordonanțe în această perioadă, nu pentru că pe Traian Băsescu l-ar fi apucat democrația și grija pentru consultarea Legislativului. Mănoiu a lucrat cu cei de la Bruxelles, deci s-ar califica pentru credibilitatea cerută de Băsescu în relația cu CE, ca și Orban, care a fost comisar, iar acum lucrează la Cotroceni. Oricare dintre acești doi colaboratori ai președintelui e bun pentru sarcina care i se atribuie: paravan pentru adevărații dirijori ai fondurilor UE, care vor scăpa de răspundere deși ei iau decizia. Și taie panglici, după cum bine știți”, a adăugat Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel