Bărbatul care a încercat să îl ucidă pe Ronald Reagan va fi eliberat necondiţionat

Foto Ilustrativ/Pexels Donald Tong
Foto Ilustrativ/Pexels Donald Tong

Un judecător federal a acceptat cererea de eliberare necondiţionată a lui John Hinckley Jr, bărbatul care a încercat să-l omoare pe preşedintele american Ronald Reagan în 1981 pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster, la şase ani după ce a fost externat dintr-un spital de psihiatrie, notează AFP.

Tribunalul a decis că, după decenii de tratament şi consiliere psihologică, Hinckley nu mai reprezintă o ameninţare pentru societate şi că ar putea fi eliberat de orice control judiciar începând cu 15 iunie. Hinckley, în prezent în vârstă de 67 de ani, a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, la 30 martie 1981.

A dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul Taxi driver...

El a declarat că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul Taxi driver. El a fost declarat iresponsabil din punct penal de către justiţie.

Unul dintre gloanţe a ricoşat spre limuzina prezidenţială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă. Alte trei persoane au fost rănite, printre care James Brady, pe atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire.

După mai bine de 30 de ani de internare într-un spital de psihiatrie, John Hinckley Jr a fost eliberat în 2016 şi autorizat să locuiască cu mama sa nonagenară, într-un cartier rezidenţial securizat din micul oraş istoric Williamsburg, la 240 de kilometri sud de Washington.

Regulile controlului său judiciar sunt stricte: el trebuie în special să raporteze orice deplasare (cu trasee parcurse, orare şi eventuale întârzieri), să urmeze regulat îngrijiri medicale în cabinet sau prin telefon şi să ţină un jurnal cu activităţile sale zilnice.

De asemenea, i s-a interzis absolut să îi contacteze, direct sau indirect, pe Jodie Foster şi rudele ei, pe descendenţii lui Ronald Reagan sau anturajul altor persoane afectate citate explicit de judecător. Potrivit documentelor instanţei, starea lui psihică este acum 'stabilă'. 'Dacă nu ar fi încercat să omoare un preşedinte, i s-ar fi acordat libertate deplină cu mult, mult timp în urmă', a declarat judecătorul Paul Friedman în septembrie. 

Citește și - Nou atac armat în SUA. Cel puţin trei morţi în Oklahoma, suspectul a decedat (poliţia)

Cel puţin trei persoane au fost ucise miercuri într-un atac armat la un spital din Tulsa, Oklahoma, sudul Statelor Unite, a anunţat poliţia locală, indicând că suspectul este şi el mort, notează AFP.

'Putem confirma că patru persoane au murit, printre care atacatorul', într-un atac armat la spitalul St Francis, a anunţat poliţia oraşului pe Twitter. Forţele de ordine indicaseră anterior că au intervenit 'mai devreme în cursul după-amiezii' la faţa locului pentru 'un bărbat înarmat cu o puşcă' într-o clădire a spitalului.

'Poliţia verifică în prezent fiecare cameră din clădire pentru a exclude posibile ameninţări', a adăugat acesta în comunicatul care menţiona 'mai mulţi răniţi'. Atacatorul s-a sinucis, a declarat consilierul municipal Jayme Fowler pentru un post local de televiziune. 'Trei trecători nevinovaţi şi-au pierdut viaţa', a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden a fost ţinut la curent cu privire la atacul armat, a anunţat Casa Albă care a spus că urmăreşte îndeaproape situaţia şi oferă autorităţilor locale asistenţa de care au nevoie.

Masacru la o şcolă din Uvalde, în Texas

Acest atac armat a avut loc la puţin peste o săptămână după masacrul dintr-o şcolă din Uvalde, în Texas, în care un tânăr de 18 ani a ucis 19 copii şi doi profesori. În Statele Unite, atacurile armate în locuri publice sunt un flagel recurent pe care guvernele succesive au fost până în prezent fără putere să-l oprească, notează Agerpres.

Citește și - Copil de 10 ani, arestat, după ce a ameninţat că va ucide mai multe persoane. Poliţia: Comportamentul copilului, dezgustător

Un copil de 10 ani din Florida, SUA, a fost arestat după ce a ameninţat că va ucide mai multe persoane, la doar câteva zile după tragedia din Uvalde, Texas. 

"Comportamentul elevului este dezgustător, mai ales după tragedia din Uvalde", a declarat Carmine Marceno, şeriful din Lee County, locul de origine al elevului. 

"Prioritatea noastră este siguranţa copiilor noştri. Vom impune legea şi ordinea în şcoli. Echipa mea nu a ezitat nicio secundă să investigheze această ameninţare", a mai spus el. 

Conform Newsweek.com, elevul a lansat ameninţările într-un mesaj text. "Acum nu e momentul să ne comportăm ca mici delincvenţi. Elevul a făcut o ameninţare falsă, dar suportă consecinţe reale", a mai spus Marceno. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel