Baciu (Ministerul Sănătăţii): Telemedicina - rol central în pregătirea sistemului medical

Vicepreşedintele Comisiei de Vaccinare, Andrei Baciu
Vicepreşedintele Comisiei de Vaccinare, Andrei Baciu

"Telemedicina trebuie să aibă un rol central în pregătirea sistemului medical din România în perioada următoare", a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

El a spus, la dezbaterea online "Telemedicina - medicina viitorului? Noile tehnologii şi sistemul de sănătate din România", organizată de DC Media Group, că în perioada următoare se pot analiza "carenţele" din ultimele luni, având în vedere măsurile de distanţare socială restrictive, "care au creat totuşi o dificultate în accesarea serviciilor medicale de către pacienţii cronici".

"În măsura în care în perioada următoare se va stabiliza situaţia epidemică actuală, este extrem de important să deschidem un proces de pregătire a ceea ce va urma la sfârşitul anului 2020, odată cu venirea sezonului rece şi cu probabilitatea de a creşte numărul de cazuri noi apărute de infectări cu acest nou tip de coronavirus. Există şi această oportunitate în următoarele luni de zile şi telemedicina trebuie să reprezinte un rol central în toată pregătirea pe care trebuie să o facă tot sistemul medical din România. (...) Evident, celelalte patologii nu au luat pauză şi ne dorim să putem să revenim în furnizarea de servicii medicale pentru toţi pacienţii cronici din România şi pentru toţi pacienţii - urgenţele care, din nefericire, apar zilnic", a afirmat Baciu.

În opinia sa, telemedicina este medicina viitorului, dar, "din nefericire, în ultimii ani, sistemul de sănătate din România a făcut paşi destul de timizi" pentru dezvoltarea acesteia.

"În momentul de faţă există nişte planuri de acţiune pe care trebuie să le luăm în considerare: planul juridic al asistenţei medicale, reglementarea şi integrarea tuturor segmentelor medicale. (...) Avantajele pentru pacienţi ar fi, în primul rând, al creşterii accesibilităţii geografice, dar, bazându-ne pe evoluţiile tehnologice, se vor desprinde şi noi zone în care principiul telemedicinei va fi aplicat. Vor fi avantaje considerabile şi pentru medici şi pentru întreg corpul medical, pentru că nu ar trebui, din punctul nostru de vedere, să ne referim numai la pacienţii care au accesibilitate geografică dificilă, ci şi la alte tipuri de patologii (...) - pacienţii postoperator", a explicat Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, pentru viitor este importantă prioritizarea medicinei digitalizate, din care rolul central în are telemedicina.

"Este esenţial să conştientizăm că mai ales într-o situaţie de criză pandemică importantă trebuie să dezvoltăm astfel de sisteme în România care pot să salveze pacienţii, cunoscând deficienţele sistemului de sănătate, atât din punctul de vedere al resursei umane, cât şi al distribuţiei serviciilor medicale. Din punctul acesta de vedere, Guvernul are ca priorităţi crearea unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Agenţia pentru Digitalizarea României tocmai pentru a facilita dezvoltarea unui proces care să cuprindă atât partea tehnică, cât şi partea financiară, interconectarea tuturor structurilor sanitare", a adăugat secretarul de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel