Austriacul din lotul "euro-șpăgii" a scăpat de închisoare. Severin: E fals că slovenul Thaler a fost condamnat

Europarlamentarul independent Adrian Severin susține că fostul său coleg din Parlamentul European, slovenul Zoran Thaler, cercetat în dosarul flagrantului organizat de jurnaliștii britanici, nu a fost condamnat la închisoare, așa cum susțin informațiile apărute în presă. În ceea ce-l privește pe austriacul Ernst Strasser, cel de-al treilea membru al PE vizat de acest dosar, Severin spune că instanța supremă de la Viena a casat hotărârea prin care Strasser era condamnat la închisoare.

"Dl. Thaler a încheiat o înțelegere cu Parchetul din Slovenia, care are reguli similare cu cele americane. Nu a fost nicio condamnare, ce aveți dumneavoastră acolo este fals", a declarat Severin, miercuri, pentru DC News.

Potrivit AFP, Zoran Thaler, care a fost şi ministru de Externe al Sloveniei în perioada 1995 - 1997, nu va avea voie să deţină funcţii publice timp de cinci ani, tribunalul din Ljubljana a acceptând totuşi ca acesta să ispăşească pedeapsa de doi ani de închisoarea doar în zilele sfârşitului de săptămână.

Fostul ministru de interne austriac şi eurodeputat conservator Ernst Strasser a fost condamnat pentru corupție, în data 14 ianuarie 2013, la 4 ani de închisoare cu executare de un tribunal din Viena.

"În cazul dl. Strasser a fost casată hotărârea și urmează, probabil, să se ia totul de la zero", a punctat Severin, care a precizat că decizia Curții Supreme a Austriei a fost luată pe 26 noiembrie anul trecut, dar informația nu a fost relatată de presa română.

Severin: Thaler nu face nicio zi de închisoare

Eurodeputatul independent a explicat că, în cazul lui Zoran Thaler, statul sloven a aplicat o procedură specifică dreptului american "în care cel care este acuzat are posibilitatea să facă o înțelegere, un târg cu Parchetul în care, în schimbul unei recunoașteri obține o sancțiune pe care el o consideră convenabilă. Asta nu înseamnă că există vreun proces, instanța de judecată nu face decât să confirme această înțelegere. Fără să audieze martori, fără să administreze probe, fără să se uite în fondul lucrurilor".

"Este absolut fals că a luat doi ani și jumătate de închisoare. Nu a luat nicio zi de închisoare. Nici măcar nu se poate vorbi despre pedeapsă cu suspendare, cum este în sistemul românesc", ne-a mai spus Severin.

"Și-a făcut omul socoteala că iese mai repede așa, iese mai ieftin, mai liniștit, decât să treacă printr-un proces și așa mai departe", a precizat el.

În septembrie 2013, europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel